Predsjednik EPP-a Wilfried Martens razgovarao sa Senadom Šepićem u Briselu

martens

Predsjednik EPP-a Wilfried Martens razgovarao sa Senadom Šepićem u Briselu

 

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom političkom stanju u Bosni i Hercegovini, odnosima između stranaka desnog centra, te daljnoj saradnji SDA sa najvećom političkom grupacijom u Evropskom parlamentu. Martens se interesovao za formiranje državne vlade te evropskim reformama koje naša zemlja mora sprovesti, posebno za Zakon o popisu stanovništa i Zakon o državnoj pomoći, te uticaju ulaska Hrtvatske u Evropsku uniju na prilike u BiH.


„Predsjednik Martens je još jednom izrazio snažnu podršku Stranci demokratske akcije i onome što čini predsjednik Tihić, a posebno je istakao važnost stranačkog edukacijskog programa kojeg vodi Politička akademija te njegov značaj za međunarodnu afirmaciju SDA. Predsjednik Martens je izrazio podršku Evropske narodne stranke programima koji uključuju predstavnike svih EPP stranaka iz BiH, jer oni jačaju veze i vraćaju povjerenju među narodima i strankama. Također, razgovarali smo o pozitivnim iskustvima koje desni centar, kao politička grupacija nudi kao rješenja koja nisu na uštrb bilo koga. Tu ima mnogo prostora i vjerujem da ćemo u budućnosti naše odnose unutar Bosne i Hercegovine graditi na održivim i praktičnim osnovama, a koja na prvom mjestu podrazumijevaju neupitan put naše zemlje u Evropsku uniju i NATO”, kazao je Šepić nakon sastanka.

Tokom ove sedmice u studijskoj posjeti Briselu i evropskim institucijama borave i polaznici Druge generacije Političke akademije SDA.

sda.ba