Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio Vladu TK-a: Traži se recept za privredu

predsjedavajuci3

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio Vladu TK-a: Traži se recept za privredu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović jučer je posjetio Tuzlanski kanton, gdje se sastao sa premijerom Bahrijom Umihanićem i ostalim članovima Vlade. Na sastanku je bilo riječi o gorućim problemima s kojima se trenutno suočava najmnogoljudniji kanton u Federaciji, te o mogućnostima pomoći u rješavanju problema, piše Oslobođenje.

Predsjedavajući Izetbegović istakao je kako je Tuzlanski kanton dio Bosne i Hercegovine koji ima ogroman broj nezaposlenih, gdje su pali veliki sistemi i gdje treba fokusirati energiju na prevazilaženje nedaća.

predsjedavajuci1
Čovjek od struke

– Zbog toga sam ja došao u Tuzlu da kažem hrabroj Vladi koja je preuzela ovakav težak zadatak da nisu sami i da ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo. Tokom sastanka fokusirali smo se na ono što je najteže i najurgentnije u ovom času, kao što su klizišta, poplave, stradali ljudi, stoka, usjevi. Smatram da je potrebno što hitnije ponovo zasijati poljoprivredne površine tamo gdje nije došlo do zagađenja zemljišta. Ostat ćemo na vezi kako bi se nešto konkretno uradilo i pomoglo, kazao je Izetbegović, dodajući da će sve svoje mogućnosti, poziciju u stranci i prijateljstva širom svijeta staviti na raspolaganje kako bi pomogao BiH i Tuzlanskom kantonu.

Obećana je i pomoć u procesu revitalizacije nekadašnjih privrednih giganata Dite i Konjuha. – Premijer Umihanić je čovjek od struke i on ima dobru ideju u vezi sa procesom u kojem bi država ponovo preuzela dio tih dionica. Mislim da ideja nije loša. To se uspješno radilo i u nekim drugim zemljama i mislim da se može ići u tom smjeru. Ja sam spreman pokušati iskoristiti neke veze i naći potencijalne strateške partnere, naglasio je Izetbegović.

Prvi čovjek Vlade TK-a Bahrija Umihanić nakon sastanka je kazao da očekuje korist od ovog susreta, jer se razgovaralo o veoma važnim temama za Vladu Tuzlanskog kantona. – Prije svega, razgovarali smo o mogućnosti pomoći na saniranju deficita u budžetu i također smo zamolili predsjednika da nam pomogne u pronalaženju strateških partnera za Konjuh i Ditu. Iskoristili smo priliku da objasnimo stanje u elektro-mašinskoj industriji i zamolili smo ga da u okviru svojih mogućnosti pomogne u iznalaženju posla našoj elektro-mašinskoj industriji i drugim privrednim granama, naglasio je Umihanić.

predsjedavajuci2
BBI i Turkish

Prema njegovim riječima, poseban akcenat tokom sastanka stavljen je na poljoprivredu i poljoprivredne proizvođače. – Tražili smo da se kriteriji za dodjelu kreditnih sredstava preko BBI i Turkish banke pokušaju ublažiti, kako bismo ih na taj način učinili dostupnim našim poljoprivrednim proizvođačima, objasnio je Umihanić. Predsjedavajući Izetbegović odlučno je negirao da je ova posjeta Tuzlanskom kantonu predizborni trik, naglašavajući da su vrijeme i prilike takvi da svi političari trebaju uraditi nešto konkretno umjesto predizbornih svađa i plakata.

(Oslobođenje/Autorica teksta: Devleta Brkić, foto:sdatuzla.ba)