Poziv SDP-u na saradnju za dobrobit države Bosne i Hercegovine

s

Poziv SDP-u na saradnju za dobrobit države Bosne i Hercegovine

TRENUTNO STANJE IDE U KORIST DODIKU I BOSIĆU!

SDA poziva SDP da na ravnopravnim osnovama nastave zajedno raditi u interesu Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana.

Svako preglasavanje SDA (npr. Zakon o unutarnjim poslovima, Zakon o budžetu) ili donošenje odluka bez učešća i konsultacija sa predstavnicima SDA kao što je bio slučaj sa globalnim fiskalnim okvirom, pored toga što je naštetilo interesima za koje se zalažemo, poremetilo je i odnose između naših stranaka. Koalicija i uopće naša međustranačka suradnja može se zasnivati i funkcionirati samo na ravnopravnim odnosima, uz međusobno uvažavanje, a ne na preglasavanjima.

Realizacija najave da bi, na zahtjev Milorada Dodika i Mladena Bosića, SDP mogao donijeti jednostranu odluku o izbacivanju SDA iz vlasti bila bi štetna za Bosnu i Hercegovinu, a na dobrobit antibosanskih snaga. Podsjećamo da je u petnaest mjeseci pregovora o formiranju Vijeća ministara BiH SDA imala konstantne otvorene ponude da se vlast napravi bez SDP-a, ali nikada nije ni pomišljala da na takvo što pristane upravo zato što bi time bio oslabljen probosanski politički blok.

Neprihvatljiv budžet u kojem nema novaca za plaće policajaca i vojnika, a ima za kupovinu aviona, entitetska predstavništva po svijetu i lobiranje protiv BiH

Što se tiče budžeta i fiskalnog okvira, ostajemo pri stavu da ga nećemo podržati jer smo uvjereni da su takve odluke štetne po državu Bosnu i Hercegovinu i ugrožavaju funkcioniranje njenih institucija kao i put prema EU i NATO. Protiv smo globalnog fiskalnog okvira jer je takvom odlukom budžet Bosne i Hercegovine sa 1.028.000.000 KM koliko je bio u 2011. godini, smanjen na 950 miliona KM, a zatim još i zamrznut za naredne tri godine. Umjesto da, zbog dodatnih obaveza i novih državnih institucija, budžet Bosne i Hercegovine bude povećan, on je reduciran i zamrznut, dok se dopušta i planira rast enetitetskih budžeta iz kojih se finansira kupovina aviona, entitetska predstavništva po svijetu, angažmani lobističkih kuća sa sumnjivim poslovanjem da rade protiv interesa BiH, fondacije koje po svijetu lobiraju za poništavanje sudskih odluka o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici itd.

sda.ba