Povodom smrti Salke Bukvarevića oglasili se Izetbegović, Komšić, Kavazović,Džaferović…

Povodom smrti Salke Bukvarevića oglasili se Izetbegović, Komšić, Kavazović,Džaferović…

Povodom smrti Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja, do sada su se oglasile brojne institucije, organizacije i pojedinci.

Prenosimo dio reakcija i telegrama sućuti.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH:

– Sa tugom i nevjericom primili smo vijest da je naš saborac i prijatelj Salko Bukvarević preselio na bolji svijet. Iako će nama trebati puno vremena da se pomirimo s tim da ga više nema među nama, njegov osmijeh, njegova topla riječ i razumijevanje uvijek će biti prisutni. Davao nam je snagu i moral da budemo istrajni u očuvanju Bosne i Hercegovine kao jedine nam domovine koju smo zajedno s njim odbranili, ali i da sačuvamo dignitet svakog pripadnika boračke populacije.

Rijetke su takve ljudske veličine kao što je bio on. Pamtit ćemo ga po njegovim dobrim djelima, njegovom tihom tonu prema svakom pripadniku boračke populacije, njegovom strpljenju i razumijevanju u svakoj prilici. Njegovoj porodici želimo sabur, a nama da čuvamo sjećanje na ovakvu ljudsku gromadu. Neka mu Allah Dragi podari džennet!

Federalni premijer i njegovi zamjenici Fadil Novalić, Jelka Milićević i Vesko Drljača na današnjoj press konferenciji od novinara su saznali za smrt ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića.

– Tragom ove iznenađujuće informacije, izražavam sućut porodici ministra Salke Bukvarevića, a lično neka je rahmet duši mog ministra, prijatelja i dobrog čovjeka Salke Bukvarevića – kazao je Novalić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić:

– S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti ministra Salke Bukvarevića. Upućujem najdublje izraze saučešća njegovoj supruzi, djeci, porodici, prijateljima i kolegama. Salko Bukvarević ostat će zapamćen zbog upečatljivog rada i doprinosa našoj zajednici, a njegov prerani odlazak veliki je gubitak za bosanskohercegovačko društvo – navodi se u Komšićevom telegramu.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH:

– Duboko me pogodila informacija da je naš Salko preselio na ahiret. Dobar insan i dobar ministar. Godinama je bio jedan od ljudi po kojima je SDA u tuzlanskoj regiji bila prepoznatljiva. Pamtit ćemo kao kao tihog, vedrog i uvijek raspoloženog čovjeka, istinskog patriotu i u ratu i u miru, koji je svaki povjereni posao obavljao vrijedno i istrajno. Njegovoj porodici upućujem iskreno saučešće i molim Boga da im podari strpljenje.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović:

– Sa velikom tugom, ali prihvatajući Božiju odredbu, primili smo vijest o preseljenju na ahiret našeg voljenog Salke Bukvarevića. Iako je vaša tuga najveća, znajte da i mi tugujemo s vama. Poštovanog Salku ja lično poznajem iz najtežih vremena za naš narod i državu i pamtit ću ga kao i brojni u Islamskoj zajednici kao našeg vrijednog, požrtvovanog i uzoritog člana i muslimana. Naše dove su Uzvišenom da se rahmetli Salki smiluje, da ga obaspe svojom milošću, a da vama da snage i sabura.

Islamska zajednica i ja lično smo s vama u ovim teškim trenucima – stoji u telegramu saučešća reisa Kavazovića.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović:

– S velikom tugom sam primio vijest o smrti našeg dragog Salke Bukvarevića. Pamtit ćemo ga kao dobrog čovjeka, koji je predano i odgovorno obavljao svaku povjerenu dužnost u korist naše domovine i njenih ljudi. Molimo Allaha dž.š. da mu podari lijepi džennet, a porodici snagu i sabur u ovim teškim trenucima – navedeno je u Džaferovićevom telegramu.

Podsjećamo, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo je danas u Izolatoriju Podhrastovi, gdje je bio hospitaliziran zbog infekcije koronavirusom.

(TI)