Povodom Dana državnosti BiH na Slanoj Banji u Tuzli se zavijorila zastava Armije RBiH

24008260 832487653596166 147751118 o-1024x768

Povodom Dana državnosti BiH na Slanoj Banji u Tuzli se zavijorila zastava Armije RBiH

Dijeljenje


Pripadnici Patriotske lige Tuzla danas su na spomen obilježju Slana Banja simbolično na Dan državnosti na jarbol podigli ratnu zastavu Armije RBiH, u ime svih šehida i poginulih boraca koji su svojim životima odbranili državnost naše domovine.

Uz pripadnike Patriotske lige tokom simboličnog postavljanja zastave bio je i vjećnik Gradskog vijeća Tuzla Mirza Tupajić koji je na oktobarskoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, podnio inicijativu da se na pomenutom spomen obilježju trajno postavi ratna zastava Armije RBiH, za šta je dobio podršku sedam boračkih organizacija sa područja grada Tuzla.

“Moju inicijativu je podržalo sedam boračkih organizacija, i kako sam dobio informaciju oni su i prije tražili da se ovdje postavi ratna zastava Armije RBiH. Međutim, nikada nisu dobili konkretan odgovor zbog čega se Grad Tuzla koji je dao toliko poginulih boraca i šehida, stidi prelijepe zastave Armije RBiH. Meni kao djetetu poginulog borca postavljanje te zastave značilo bi mnogo. Mislim da je to jedan minimum koji Grad treba da uradi za te ljude. Ja sam dobio zastavu Armije RBiH, i planiram je pokloniti Gradu čim inicijativa bude izglasana” kazao je Tupajić.

Pored vijećnika Tupajića podršku članovima Patriotske lige Tuzla dao je i vijećnik Nevres Hurić.

Emir Razić, predsjednik Patriotske lige Tuzla istakao je kako je neprihvatljiva činjenica da se na spomen obilježju Slana Banja ne nalazi zastava Armije RBiH, jer su borci pod tom zastavom ugradili svoje živote u temelje BiH i odbranili njenu državnost i samostalnost.

“Mi jednostavno ne možemo da prihvatimo činjenicu da nekom smeta ta zastava. Armija RBiH je bila časna Armija koja se borila protiv fašizma. Iza Armije RBiH nisu ostajale masovne grobnice, niti druga zlodjela. Smatram da nije korektno i pošteno prema našim saborcima koji su dali najvrjednije da se ovdje na današnji dan, ali i svaki drugi dan, ne nalazi zastava pod kojom su ginuli za slobodu BiH” kazao je Razić.

Zastava će nakon obilježavanja Dana državnosti biti skinuta do konačne odluke vijećnika Gradskog vijeća Tuzla.

(D.B/Bportal.ba)