Povelja „Muhamed Hevai Uskufi“ dodijeljena prof.dr.Ismetu Smailoviću

ismetsmailovic018

Povelja „Muhamed Hevai Uskufi“ dodijeljena prof.dr.Ismetu Smailoviću

 

ismetsmailovic019
Prof. dr. Ismet Smailović, penzionisani profesor koji živi u Banja Luci, ovogodišnji je dobitnik Povelje „Muhamed Hevai Uskufi“ za doprinos razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije. Svečanost dodjele održana je sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla. Ovo vrijedno priznanje profesoru Smailoviću je u ime Medžlisa Islamske zajednice uručio Amir ef. Karić, glavni tuzlanski imam.

O  nagradi i biografiji profesora Smailovića govorili su Hasan Spahić, predsjednik medžlisa IZ Tuzla i Amira Turbić Hadžagić, profesorica na Univerzitetu u Tuzli.
Povelju „Muhamed Hevai Uskufi“ ustanovila je 2010. godine Islamska zajednica BiH, Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla u čast Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog stihovanog Bosansko-turskog rječnika koji je objavljen prije 380 godina. Namjera je da se Povelja dodjeljuje svake druge godine najboljem lingvisti i filologu.

ismetsmailovic011

Izvod iz biografije prof. dr. Ismeta Smailovća

Prof. dr. Ismet Smailović rođen je 1921. godine u selu Ćehaje nadomak starog bosanskog grada Srebrenika kod Tuzle. Osnovnu školu je završio u Tuzli, a realnu gimnaziju pohađao je u Tuzli i Mostaru. Studij jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U četrdeset trećoj godini života (1964) stakao je naučno zvanje doktora filoloških nauka odbranivši doktorsku disertaciju „Jezik Hasana Kikića” na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U prvim godinama svoje profesorske karijere Smailović je predavao književnost i jezik u nekoliko tuzlanskih srednjih škola (Gimnazija, Srednja tehnička škola, Učiteljska škola). A kada se osnovala Pedagoška akademija u Tuzli (1969) postao je univerzitetski profesor, i tada bio jedini Bošnjak doktor nauka na spomenutoj akademiji. Godine 1972. Ismet Smailović sa porodicom preseljava u Banja Luku u kojoj je na Pedagoškoj akademiji radio kao profesor sve do odlaska u mirovinu 1985. godine.

Naučno istraživačka biografija profesora Ismeta Smailovića izuzetno je bogata. Više od četrdeset godina Ismet Smajlović je jedan od istaknutih lingvista u Bosni i Hercegovini. Svoju afirmaciju i široku popularnost Smailović je stekao na samo po brojnosti i raznovrsnosti stručnih i naučnih radova, već i po referentnosti i dignitetu svojih naučno istraživačkih postignića. Iz bogate bibliografije objavljenih radova vidljivo je da su interesovanja profesora Smailovića prvenstveno vezana za jezičku problematiku u Bosni i Hercegovini.

U rečenom kontekstu neprocjenjljiv je doprinos Ismeta Smailovića u pručavanju bosanskohercegovačke onomastike, a posebno u izučavanju muslimanskih imena. Njegovo kapitalno djelo „Muslimanska imena orjentalnog porijekla u Bosni i Hercegovini, u kojem je prikupljeno i naučno obrađeno preko tri hiljade muslimanskih imena privuklo je veliku pažnju naučne javnosti i u nas i u inozemstvu. I studija „Jezik Hasana Kikića” koju je objavila Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu (1971), a zatim i izdavačka kuća „Glas” u Banjoj Luci (1979), izuzetno je značajna kao doprinos proučavanju jezika bosanskohercegovačkih pisaca i bosanskog jezika.

U Smailovićevom pručavanju bosanskog jezika izuzetne su vrijednosti i drugi njegovi radovi: Tuzla i njena okolina u 16. stoljeću u svjetlu onomastike, O jednom vrlo zanimljivom riječniku (Uskufi), Imena, prezimena i nadimci u Ljetopisu Mula Mustafe Bašeskije, Bosna i Hercegovina u Vukovom Riječniku, Muhamed Hevai Uskufi kao leksikograf. Ovoj grupi radova pripada i studija „Glas H i njegove zamjene u savremenom srpskohrvatskom standardnom jeziku”.


I posljednje objavljeno naučnoistraživačko djelo Ismeta Smailovića je od kapitalne vrijednosti. To je „Bosansko-turski riječnik” (El-Kalem, Sarajevo, 2003), u kojem je istumačeno oko 30.000 riječi na bosanskom jeziku. Isti riječnik objavila je i Bosanska riječ 2009. godine.

Pored objavljenih posebnih knjiga Smailovićev lingvistički naučnoistraživački opus čini i nekoliko stotina objavljenih naučnih radova koji afirmiraju biće i vrijednosti bosanskog jezika i identiteta bošnjačkog naroda.

ismetsmailovic017

 

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla