Potvrđeno imenovanje: Denis Zvizdić je novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH

images

Potvrđeno imenovanje: Denis Zvizdić je novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Dijeljenje

Sa 28 glasova “za”, pet glasova “protiv” i dva suzdržana glasa, na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrđeno je imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zvizdić, koji je inače član Stranke demokratske akcije (SDA), prethodno je u svom obraćanju Domu kazao kako pred zastupnicima stoji sa “dvostrukim osjećajem časti te ogromne odgovornosti”.

“Prvo što je potrebno jeste stvaranje kolektivnog osjećaja, a da bi uspjeli u tome biće neophodno prebaciti fokus sa nesličnosti ili razlika na stalne promjene. Optimista sam i taj optimizam želim da prenesem i u Vijeće ministara BiH. Mislim da početak treba biti promjena našeg odnosa prema BiH i prihvatanje činjenice da ovaj predivni prostor jeste naša domovina i prostor kojima nam je podaren da u njemu živimo jedni sa drugima. Svjesni smo težine zadataka pred nama, otvorenog nezadovoljstva građana koji napuštaju BiH. Upravo zbog toga i posebno zbog mladih ljudi moramo precizno odgovoriti na pitanja”, kazao je Zvizdić te izložio ekspoze svog budućeg rada.

U svom izlaganju, Zvizdić je kazao kako će na čelu Vijeću ministara BiH nastaviti pozitivne procese prethodne garniture te da će pokrenuti nove reforme. Govoreći o planovima za napredak BiH, Zvizdić je istakao kako je najvažniji cilj BiH članstvo u Evropskoj uniji koje zahtijeva reforme te poboljšanje svih segmenata društva.

Denis Bećirović iz SDP-a je kazao kako je izlaganje Zvizdića pratio pažljivo te kako među njima ima dobrih preporuka.

“Mislim da nam svima treba više reformatorskog pristupa i više hrabrosti te odgovornosti. Očekujem da tu svi daju doprinos, i pozicija i opozicija. Vaša najava da proglasimo period promjene, to treba podržati. Bilo bi poželjno da ste nam dostavili i vašu biografiju i to bi vjerovatno utjecalo na opredjeljenje poslanika”, istakao je Bećirović.

sda.ba