Potrebno je ubrzati aktivnosti na otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda

s

Potrebno je ubrzati aktivnosti na otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda

Kolegij Stranke demokratske akcije na današnjoj sjednici raspravljao je o stanju u područjima pogođenim katastrofalnim poplavama i klizištima.

SDA traži od nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da intenziviraju napori na oporavku i obnovi ovih područja.

Na sjednici Predsjedništva SDA 18.juna ove godine, kao i na sjednici Glavnog odbora Stranke, analizirat će se dosadašnji rad vlasti na otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda.

Tražimo da se ubrzaju aktivnosti na izradi nacionalnog plana obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom koji će sadržati kratkoročne, srednjoročne i dugoročne aktivnosti i mjere.

Naročito se potrebno fokusirati na adekvatnu pripremu i organizaciju međunarodne donatorske konferencije na kojoj bi bila prikupljena sredstva neophodna za oporavak i obnovu.

SDA smatra da je u ovom trenutku prioritet zbrinjavanje onih građana koji su ostali bez svojih domova i egzistencije, kao i obnova privrednih subjekata.

Potrebno je odmah obezbijediti sredstva za obnovu oštećenih stambenih objekata i, u slučajevima gdje je to neophodno, u trajno vlasništvo dodijeliti besplatne parcele za izgradnju novih objekata, kako niko od njih ne bi dočekao zimu bez krova nad glavom.

SDA traži od nadležnih institucija na svim nivoima vlasti da u saradnji sa zajedničkim ekspertskim timom Evropske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija da osiguraju da procjena nastalih šteta bude završena do 18. juna 2014. godine.

SDA traži da se hitno ustanove kriteriji i transparentne procedure za raspodjelu sredstava materijalne i finansijske pomoći područjma pogođenim prirodnom nesrećom.

SDA traži da Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini funkcioniše u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.

NEUSVAJANJEM KRIVIČNOG ZAKONA BIH I GRAĐANI RS ĆE SNOSITI POSLJEDICE

SDA poziva predsjedavajućeg i delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da se angažuju kako bi se usvojile izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine do 15. juna, jer za to postoje sve poslovničke pretpostavke.

Delegati SDA u Domu naroda učinit će sve sa svoje strane da bi se ispoštovao ovaj rok.

SDA poziva delegate u Domu naroda iz RS-a da pokažu ozbiljnost i odgovornost prema građanima BiH, a time i RS-a,koji ne smiju snositi posljedice neusvajanja ovih izmjena Krivičnog zakona BiH. U ovom slučaju se ne radi o prijenosu nadležnosti i pozivamo ih da prestanu s politizacijom.

SDA JE SPREMNA RADITI NA IZNALAŽENJU RJEŠENJA ZA GRAD MOSTAR

SDA je spremna da zajedno sa ostalim političkim subjektima nastavi aktivno raditi na iznalaženju rješenja za Mostar kojim će se osigurati normalno funkcionisanje grada.

SDA ostaje pri stavu da svako, pa i privremeno rješenje, mora biti u skladu sa posebnim statusom Mostara, koji je definiran Vašingtonskim i Dejtonskim sporazumom, te da ne smije rezultirati bilo kakvim oblikom dominacije ili majorizacije jednog naroda nad drugim.

Poseban status Mostara je obavezujući za sve i mora se poštovati prilikom rješavanja uređenja grada.

SDA se zalaže za uređenje Mostara kao jedinstvenog grada sa više jedinica lokalne samouprave na način da bude osigurana ravnopravnost naroda i u potpunosti zaštićena prava Bošnjaka u ovom gradu.

sda.ba