Posjeta potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Mirsada KEBE Tuzlanskom kantonu

polaganje_cvijeca1-400x224

Posjeta potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Mirsada KEBE Tuzlanskom kantonu

 


Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad KEBO posjetio je u utorak 22. maja 2012. godine Tuzlanski kanton. Tom prilikom je, u povodu obilježavanja 22. maja – Dana policije MUP-a Tuzlanskog kantona položio cvijeće, izvršio smotru Jedinice za specijalne namjene i odao dužnu počast poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Na svečanoj akademiji, potpredsjedniku Kebi je zbog kontinuirane podrške i pomoći policijskim strukturama uručeno priznanje sa posvetom.

obracanje_specijalcima-150x150Kebo je, u pratnji ministra unutrašnjih poslova TK Bege Gutića i v.d. policijskog komesara Fadila Šljivića posjetio Jedinicu za specijalne namjene i tom prilikom istakao da „se zasigurno radi o najbolje obučenim i treniranim djevojkama i momcima koji trebaju da budu ogledalo policijskog, vrlo časnog posla i obavljanja odgovornih dužnosti i koji svojom spremnošću i opremljenošću trebaju da odagnaju svaki pokušaj ugrožavanja države i napada na društveno-politički sistem Bosne i Hercegovine. Država također mora prepoznati časnost i važnost nošenja policijske uniforme, brinuti se o svakom pojedincu i kontinuirano ulagati u bolju opremljenost i obučenost, a sve u cilju adekvatnije i svrsishodnije zaštite policajaca i građana”.

Poslije svečane akademije, potpredsjednik Kebo se susreo sa predsjedavajućim Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazitom Jašarevićem i upoznao se sa aktuelnim društveno-političkim kretanjima i prilikama u ovom najmnogoljudnijem kantonu Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik Jašarević je Kebu upoznao sa finansijskim problemima i deficitom sredstava u tekućem Budžetu TK-a kao i naporima koji se preduzimaju u cilju njihovog prevazilaženja. Potpredsjednik Kebo je podržao inicijative i radnje koje će doprinijeti finansijskoj stabilizaciji prilika te organizaciji međunarodne Konferencije o razvoju TK, a u skladu sa ogromnim prirodnim i društvenim, najvećim dijelom još uvijek neiskorištenim resursima.

Razgovaralo se i o izmjeni zakonske regulative koja će omogućiti povratnicima registraciju na prijeratnim mjestima prebivališta uz zadržavanje benefita iz sfere zdravstvene i socijalne zaštite na području Tuzlanskog kantona. Te izmjene su od potpredsjednika Kebe označene kao esencijalne i predstavaljaju državotvorne napore u ispravljanju nepravde prema najranjivijim kategorijama našeg društva.

Bezrezervno je podržana izgradnja brze ceste na relaciji Tuzla-Sarajevo koja će omogućiti protok ljudi i dobara, u skladu sa evropskim normama između dva najveća privredno-društvena centra u Bosne i Hercegovini.

Kraj radne posjete Tuzlanskom kantonu okarakterisala je posjeta potpredsjednika Kebe tuzlanskom muftiji Huseinu ef. Kavazoviću sa kojim je razgovarao na temu obnove vjerskih objekata i procesa povratka Bošnjaka u općine Istočne Bosne. Zajednički je podvučena izuzetna važnost povratka i ostanka Bošnjaka na prijeratnim područjima, a posebno uzimajući u obzir uočene nezakonitosti u biračkim spiskovima i organizovanim i dobro osmišljenim opstrukcijama pri registraciji prijeratnog stanovništva.

sda.ba