Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje proteklih 100 godina

tokic

Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje proteklih 100 godina


Popis stanovništva za Bošnjake najvažnije je pitanje u proteklih 100 godina, izjavio je Sejfudin Tokić, koordinator Koalicije nevladinih organizacija “Bitno je biti Bošnjak”, u nedjelju u Sarajevu na skupu povodom različitih izjava predstavnika državnih struktura i nevladinih organizacija vezanih za popis stanovništva 2013. godine.

Koalicija smatra da se u javnosti pojavio veliki broj nevladinih organizacija koje za cilj imaju zbunjivanje naroda u vezi popisa stanovništva, te smanjenje broja Bošnjaka u BiH koji, kako pokazuju procjene statističkih institucija, trenutno ima 55 posto.

– Značaj regularnog popisa stanovništva je od velikog značaja i imat će dalekosežne posljedice za ustavnopravno uređenje BiH i njenu budućnost i to na način da što bude više Bošnjaka na popisu toliko će BiH biti stabilnija i toliko će evropska demokratska budućnost naše zemlje biti izvjesnija – smatra koordinator Koalicije Sejfudin Tokić.

Pretpostavka za građansku državu BiH jeste afirmacija univerzalnog demokratskog prava po kome jedan čovjek predstavlja jedan glas.

A pretpostavka za ostvarivanje univerzalnog ljudskog prava jeste i realno oslikavanja etničke strukture popisa u oktobru, uz obavezu poštivanja svih međunarodnih konvencija, načela i standarda prava svih naroda i nacionalnih manjina, istaknuto je tokom skupa.

Iz Koalicije smatraju da je popis stanovništva za Bošnjake najvažnije pitanje u proteklih 100 godina, i kako navode, iznenađeni su izjavom ministra Damira Hadžića koji navodi da je popis tehničko pitanje.

Također, navode da se plaše i izražavaju otvorene sumnje da ustavne promjene i inicijativa za preustroj FBiH, koja je ideja Američke ambasade, jedna zamka koja ima cilj teritorijalne podjele FBiH između Bošnjaka i Hrvata i smanjivanju životnog prostora za Bošnjake, pri čemu se “podrazumijeva” da je RS ekskluzivna teritorija srpskog naroda.

Tokić smatra da bi u tom slučaju došlo do “palestinizacije” bošnjačkog naroda.

Naglašena je i važnost dolaska bh. dijaspore, uz objašnjenje da su se izjašnjavanja putem interneta i pošte pokazala nepouzdanim.

– Mi ovom kampanjom ne pozivamo Srbe i Hrvate da se vrate bošnjaštvu, nego pozivamo samo sve ljude, institucije i građane da omoguće da se svako izjasni onako kako želi – dodao je Tokić.

(Vijesti.ba/Fena)

sda.ba