Popis stanovništva u BiH je podloga za sve vrste politika: Pokažimo odgovornost prema svojoj budućnosti

sjenjakpopis13007

Popis stanovništva u BiH je podloga za sve vrste politika: Pokažimo odgovornost prema svojoj budućnosti

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla je u periodu od 1. do 30. septembra 2013. godine realizovao tribine po mjesnim zajednicama općine Tuzla na temu ” Popis stanovništva u BiH 2013.” Tribine su održane u mjesnim zajednicama Simin Han, Batva, Novi Grad I i II, Mosnik-Mejdan, Ši Selo-Stupine, Solana – Moluhe, Slavinovići, Obodnica, Brčanska Malta, Kiseljak-Cerik, Gornja Tuzla, Jala, Kula, Pasci, Solina, Tušanj, Slatina, Osoje, Šićki Brod, Bukinje, Kreka, Dobrnja, Strari grad, Centar, Sepetari-Križani, Sjenjak, Grabovica, Mramor i Milešići. Na ovim sastancima građani su imali priliku da postavljaju sva pitanja koja se tiču predstojećeg popisa stanovništva, a na raspolaganju su im bili uvodničari: predsjednik i članovi Izvršnog odbora SDA Tuzla, vijećnici SDA u Općinskom vijeću Tuzla, članovi Savjeta i Komisija OO SDA Tuzla. Moderatori tribina su bili predsjednici Mjesnih odbora SDA Tuzla.

cspopis004
bsickipopis004
krekapopis012
Najčešća pitanja odnosila su se na glavne aktere popisa, dužnosti popisivača, način popisivanja onih koji ne budu zatečeni kod kuće, zatim pitanja na koja popisivač nudi ili ne nudi modalitete, uticaj popisivača na odgovor, način provođenja popisa, popis u RS-u itd. Građani su tražili i da im se kaže da li se pravilno izjasniti kao Musliman, i ako nije, zašto je to tako.

Odgovor na to su davali uvodničari: ” Tu dileme ne treba da bude. Muslimani žive svuda širom kugle zemaljske, a u Bosni žive Bošnjaci koji su islamske vjere i to naš narod treba da zna. Bošnjake pozivamo da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu. Izjašnjavanjem kao Musliman, Bošnjak- Musliman ili Bosanac idete u kategoriju ” Ostalih” “.Takođe, to da smo Bosanci i Hercegovci je neupitno jer smo državljani Bosne i Hercegovine, ali naše etničko izjašnjavanje je Bošnjaci”.

krekapopis021
Na tribinama se govorilo o političkom, pravnom i historijskom aspektu popisa na ovim prostorima.

” Popis je državna i nacionalna stvar i nadilazi okvire same države. Ovo je pitanje svih probosanski orijentiranih političkih stranaka, nevladinog sektora, itd. To je veoma značajno i široko pitanje. Svi trebamo dati maksimalan doprinos da se u vremenu od 1. do 15. oktobra popišemo što bolje i preciznije. Ovaj popis, broj stanovnika jedne zemlje je podloga za sve vrste politika.” – pojašnjavalo se tokom prezentacije projekta.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević ističe da građani Bosne i Hercegovine imaju priliku da se na jedan slobodan način izjasne i da svojoj djeci i unucima ostave mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. ” Želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima.Osporavanje bošnjačkog identiteta traje stoljećima. Dokaz da smo mi Bošnjaci pronalazi se i u jezicima drugih naroda. Vjerujem da smo dobro svjesni svog identiteta i da ćemo na popisu to i pokazati. Cilj agresije od 1992.-1995. godine bio je da nestane Bosne. Popisom imamo priliku pokazati da to nije uspjelo. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu tamo gdje su živjeli 1991. godine.
Na dan popisa moramo pokazati odgovornost. To izjašnjavanje će imati jako veliki uticaj na budućnost naše zemlje. Ne smije biti nikakve dileme. Mi smo Bošnjaci, govorimo bosanski jezik i pripadamo islamu”- istakao je doc.dr. Salko Bukvarević.

popisstupine006
popisslavinovici006
popisbatva005
popisbatva002
sjenjakpopis13006
SDA popis stanovništva ne smatra stranačkom aktivnošću, nego radi na popisu u smislu da kontaktira sa ljudima i edukuje ih o tome. Posebnu saradnju SDA je ostvarila sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti Islamska zajednica na terenu.

popisnovigrad025
slatinapopis011
gtzpopis017
U Općinskom odboru Stranke demokratske akcije Tuzla će se u periodu od 01.10. do 15.10. 2013. godine od 12h do 20h održavati dežurstva članova Operativnog tima Tuzla za popis stanovništva, Izvršnog odbora, Kluba vijećnika SDA Tuzla u cilju praćenja procesa popisa stanovništva u općini Tuzla.

Shodno tome, građani će moći prijaviti uočene nepravilnosti ili postaviti pitanja u vezi sa popisom na brojeve telefona 035/275-358, 035/264-462, 035/266-667 te na e-mail: [email protected]

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla