Popis stanovništva neće biti odgođen

popis-1

Popis stanovništva neće biti odgođen

 

Tri statističke institucije u BiH usaglasile su finansijski plan koji će naredne sedmice biti upućen Vijeću ministara BiH – izjavio je danas direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.
Time je, po njegovim riječima, ispunjen jedan od uvjeta Evropske komisije, koje BiH mora ispuniti da bi dobila 7,5 miliona eura grant sredstava namijenjenih za terenski rad prilikom popisa stanovništva.
Kada je riječ o popisnici, stav Agencije je da je popisnica koja je bila u probnom popisu dobra i da je ne treba mijenjati, pogotovo kad je riječ o tri pitanja – etničkom, vjerskom i nacionalnom izjašnjavanju.
– Pokazalo se kroz probni popis da popisnicama nije bilo većih problema. Agencija će s takvim stavom ići prema Vijeću ministara – kazao je Milinović.
On je podsjetio i da je BiH sugerirano da se u potpunosti primjenjuju međunarodne preporuke, evropskih i statističara UN-a, koji kažu da ova pitanja u potpunosti trebaju biti otvorena.
Na novinarsko piranje da li će na glavnom popisu unaprijed biti određeni modaliteti i šifre kod izjašnjavanja Milinović je kazao da je nemoguće predvidjeti sve odgovore ljudi, te da će svaki odgovor dobiti svoj modalitet i svoju šifru prilikom obrade podataka glavnog popisa.

rtvtk.ba