Polaganjem cvijeća u Sarajevu počelo obilježavanje godišnjice Armije RBiH

mezarjekovaci6-e1334238556906

Polaganjem cvijeća u Sarajevu počelo obilježavanje godišnjice Armije RBiH

U povodu obilježavanja 20. godišnjice formiranja Armije RBiH i sedme godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH delegacije državnih organa i institucija, kao i brojnih boračkih udruženja položile su cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači” i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

Delegacije predvođene predsjedavajućim i članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem i ministrom odbrane BiH Muhamedom Ibrahimovićem odale su počast šehidima i poginulim braniteljima BiH.

Na herojski put i stasanje Armije RBiH podsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući da je prije 20 godina, uz jasno postavljene ciljeve i mudro rukovodstvo, formirana respektabilna vojna sila.

“Ta snaga se oduprla višestruko jačim agresorima s Istoka i Zapada, unatoč embargu”, kazao je Izetbegović u izjavi za medije. Podsjetio je da se Armija RBiH oduprla i onima u vlastitim redovima koji su htjeli da je pretvore u osvetničku silu, navodeći da je Armija RBiH odbranila zemlju i da je napravila ogromnu moralnu pobjedu, odnosno da je sačuvala BiH i slobodu, kao i ideju Bosne i Hercegovine.

“Armija RBiH sačuvala je ideju da različiti narodi, različite vjere i različite kulture mogu živjeti skupa”, kazao je Izetbegović, podsjećajući da je ta ideja ugrađena u temelje ujedinjene Evrope. Čestitajući Dan Armije RBiH i Dan Drugog pješadijskog puka OSBiH, koji baštini tradicije Armije, predsjedavajući Izetbegović naglasio je da su ogromne žrtve bh. branitelja omogućile da se borba za Bosnu i Hercegovinu nastavi političkim sredstvima, te da zemlja nepovratno ide putem integrativnih procesa. Kazao je da o tome svjedoče i poruke i uvjeravanja odaslana s nedavnih susreta sa zvaničnicima Evropske unije i NATO-a, od kojih je BiH dobila jasne signale da su joj “otvorena vrata” na putu ka evroatlantskim integracijama i izgradnji stabilne i prosperitetne države Bosne i Hercegovine.

Odavanju počasti braniteljima Bosne i Hercegovine koji su se nesebično žrtvovali u odbrani neovisnosti i cjelovitosti BiH, uz predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti BiH, prisustvovali su i članovi diplomatskog kora – ambasadori Italije, Indonezije, Irana, Brazila, Pakistana, Kine i Palestine.

Obilježavanje godišnjice propraćeno je postrojavanjem počasnog stroja te vjerskim programom kod mezara rahmetli Alije Izetbegovića.

Delegacije i saborci položili su cvijeće i na sarajevsko groblje “Stadion” na Koševu, gdje je, također, odata počast braniteljima Bosne i Hercegovine.

Centralna svečanost u povodu sedme godišnjice Drugog pješadijskog puka OSBiH i 20. godišnjice formiranja Armije  RBiH bit će održana u kasarni OSBiH “Kosova” u Ustikolini.

(Vijesti.ba/Fena)

preuzeto sa sda.ba