Pokušaj prikrivanja sramne uloge Srbije u agresiji na BiH, sistematskim masovnim zločinima i genocidu

ilija-jurisic-400x259

Pokušaj prikrivanja sramne uloge Srbije u agresiji na BiH, sistematskim masovnim zločinima i genocidu


Presuda koju je Iliji Jurišiću izreklo Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu još jedanput je potvrdila da je isključivo politički motivirana kao i sam proces.

Ovo je beskrupulozan način na koji srbijansko pravosuđe, kao što je rađeno u vrijeme režima Slobodana Miloševića, pokušava izjednačiti zločinca i žrtvu što svakako ne doprinosi dobrim odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine. Naprotiv, to je dokaz da Srbija još uvijek nastoji iskriviti činjenice i prikriti svoju sramnu ulogu u agresiji na Bosnu i Hercegovinu obilježenu najbrutalnijim sistematskim masovnim zločinima počinjenim u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata uključujući i genocid.

Krajnje je vrijeme da bh. pravosudne institucije – od Ministarstva pravde do Tužilaštva i Suda BiH izvuku pouku iz ove presude i cjelokupnog postupka te da učine sve kako se ovo ne bi više događalo časnim braniocima Bosne i Hercegovine. Svaki zločin ima počinioca i nalogodavca koji treba da odgovaraju za svoja (ne)djela, ali je nedopustivo da se ponavljaju slučajevi poput Ilije Jurišića, generala Jovana Divjaka, dr. Ejupa Ganića itd.

sda.ba