Pogledajte kako su Tuzlaci dočekali učesnike Marša mira

9vAW2x

Pogledajte kako su Tuzlaci dočekali učesnike Marša mira

Dijeljenje

Ekipa Tuzlarija i ove godine dočekala je učesnike Marša mira – puta smrti Srebrenica 2015, njih više od osam hiljada, u mjestu Đugum nadomak Konjević Polja. Praksa je to već zadnjih nekoliko godina kada Tuzlaci u saradnji sa Udruženjem žena Jadar iz Konjević Polja organizuju štand sa osvježavajućim pićem, hranom te prijeko potrebnim voćem.


17lWVR
WcrjGG
Osim dočeka učesnika Marša, ekipa Tuzlarija je u Konjević Polju ispratila i kolonu sa posmrtnim ostacima žrtava genocida iz Srebrenice.

Pored incidenta koji se dogodio u blizini Han Pijeska, još jedan nemili događaj obilježio je ovogodišnji Marš. Na potpornom zidu uz magistralni put prema Vlasenici, u blizini našeg štanda, ispisano je ime ratnog zločinca Ratka Mladića. Brzom intervencijom redara grafit je uklonjen nekoliko minuta prije nego će tim putem proći kolona učesnika Marša mira.

Ovogodišnja akcija dočeka učesnika Marša samo je jedna u nizu koju neformalna grupa Tuzlaka, okupljena na forumu Tuzlarija, realizuje na području Podrinja .

– Mi se iz godine u godinu spontano organizujemo i kupimo ono što smatramo da je učesnicima najpotrebnije, hranu i voće, i to se uvijek pokaže kao odlična odluka. Finansijsku podršku imamo od naših prijatelja iz Tuzle i dijaspore, koji prepoznaju naš rad te daju svoj doprinos – kazao je jedan od organizatora akcije.

Ifeta Mejremić iz Udruženja građana “Jadra” Konjević Polje kaže da je ovo najmanje što se može učiniti za one koji odaju počast žrtvama genocida.

– U julu 1995. godina mnogi Srebreničani su upravo na ovome mjestu ubijeni. Srpska vojska ih je tada dočekivala sa mecima, a mi danas preživjele žrtve genocida, kao i sve ostale učesnike Marša mira, dočekujemo široke ruke. Ovo je humana strana Marša i mi ćemo i narednih godina na ovaj način počastiti sve one koji žele da odaju počast žrtvama genocida. Ova akcija ne bi bila to što jeste da nije naših Tuzlaka portala Tuzlarije i UG “Vive Žene” sa kojima godinama sarađujemo na mnogobrojnim projektima, od humanosti do projekata koji su od koristi široj povratničkoj zajednici – kazala je Mejremić.

Naša zahvalnost ide sljedećim donatorima: Pizzeria Mozaik, Pekara Kabil, UNCRO d.o.o. Tuzla, OO SDA Tuzla, SBiH Tuzla, UG Vive Žene Tuzla, Pekara Magistral, AS Group, Fondacija “Cure” iz Sarajeva te forumašima i brojnim prijateljima Tuzlarija.

S.Pirić – Čupo