Podrška bivših esbebeovaca?

podrska-bivsih-esbebeovaca-400x246

Podrška bivših esbebeovaca?

 

Ukoliko u narednim sedmicama dođe do smjene Vlade Tuzlanskog kantona, novu parlamentarnu većinu u Skupštini, kako nezvanično saznajemo, mogli bi činiti SDA (10), SBiH (3), BPS (2), NS Radom za boljitak (2) i dvojica nezavisnih poslanika.

Također, podršku ovakvoj većini mogla bi dati još dvojica poslanika. Kako se špekuliše, oni neće zvanično biti dio parlamentarne većine, ali bi trebali davati podršku kod usvajanja važnih zakona, te buduću koaliciju učiniti stabilnijom.

Priča o rekonstrukciji vlasti u Tuzlanskom kantonu počela je prije dvije sedmice. Tada je iz SBB-a isključen poslanik Salih Šabović, a potom je ovu stranku napustio i Alija Azabagić, još jedan poslanik. Oni su najavili da će u Skupštini osnovati Klub nezavisnih poslanika, što je skupštinsku većinu (SDP, SBB, NS Radom za boljitak, BPS) učinilo nestabilnom.

Zvaničnih razgovora o rekonstrukciji vlasti još nema. Međutim, kako se može čuti, SDA je već osnovala tim koji će predvoditi okupljanje nove parlamentarne većine. Pregovarački tim formirala je i Stranka za BiH, čiji su članovi jučer održali pres-konferenciju u Tuzli.

– Osnovni cilj je da kažemo da mi nismo navijači ni SDP-a, niti SDA, nego da smo dobro organizovana politička stranka. Pokazalo se nakon dvije i po godine ovakve vlasti, u kojoj su participirali i jedni i drugi, da je stanje jednostavno neodrživo, da je došlo do zasićenja, kazao je Besim Imamović, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za BiH.

Prema njegovim riječima, i SDP i SDA pozivaju SBiH da se uključi u vlast.

– Mi ćemo tražiti garanciju da ovo može ići naprijed. Broj ministarstava, pozicije, to nama uopšte nije bitno, niti nam je vlast bitna. Nama je bitno da mi stvari popravimo. Imamo kapacitet unutar stranke da stvari možemo popraviti. Imamo ljude za sve moguće pozicije u TK-u i tvrdimo da to mogu puno bolje, kazao je Imamović, te dodao da vlast u TK-u vode ljudi koji nisu u stanju ići naprijed, te da su trenutno vidljivi veliki problemi u obrazovanju i zastoji u privredi.

(Oslobođenje)

sda.ba