Pitanja vijećnika SDA na 3. redovnoj sjednici Općinskog vijeća

3vijece3008

Pitanja vijećnika SDA na 3. redovnoj sjednici Općinskog vijeća

 

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije je na 3. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla postavio pet vijećnićkih pitanja.

Predsjednik Kluba Sabahudin Imamović je postavio tri vijećnička pitanja od kojih se dva odnose na komunalnu problematiku u Mjesnoj zajednici Kiseljak. Konkretno, prvo pitanje se odnosi na Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Općine Tuzla i glasi : ” Kada će biti nastavljena izgradnja kanalizacione mreže u naselju Kiseljak ? “

Drugo pitanje za istu Službu se tiče statusa kampa kojeg je u proteklom periodu koristilo kantonalno udruženje šehida i poginulih boraca. ” Radi se o jednom perspektivnom objektu koji je imao sve potrebne sadržaje – bungalove, bazen, i kojeg su posjećivala djeca šehida i poginulih boraca. Međutim, on je trenutno napušten tako da su mještani MZ Kiseljak zabrinuti za njegov status i budućnost i plaše se da će propasti još jedan od objekata u okviru turističke ponude ovog mjesta ” – obrazložio je vijećnik SDA Sabahudin Imamović.

3vijece3003
Treće pitanje upućeno je Zavodu za urbanizam. “Odnosi se na izgradnju poslovno-proizvodno-skladišnih prostora u užem gradskom jezgru jer smo u prethodnom periodu usvojili regulacione planove Šići i Poljana gdje je predviđeno da se ta vrsta objekata gradi izvan grada, a da se u užem gradskom jezgru grade objekti sa primjerenijim sadržajem. Međutim, svjedoci smo da se upravo tu u neposrednoj blizini zgrade BKC-a i Željezničke stanice grade takvi robusni objekti tipa tvorničke hale. Ja kao građanin mislim da im tu nije mjesto i zatražio sam od Zavoda za urbanizam da mi odgovori na osnovu kojeg Plana i kojih urbanističkih dokumenata je odobrena gradnja takvih objekata” – kaže S.Imamović.


Četvrto vijećničko pitanje postavio je Mirza Tupajić, a upućeno je Službi za komunalne poslove Općine Tuzla i glasi : ” Kada će se riješiti problem građana u ulici Birčanskog odreda u Mjesnoj zajednici Slavinovići ? ” U obrazloženju je navedeno da su decenijama prisutni navedeni problemi – izražene rupe na ulici koje su prouzrokovane svakodnevnim ispuštanjem sadržaja septičkih jama od strane nesavjesnih građana, put se rijetko posipa tucanikom, a u ovoj ulici nema ni gradskog vodovoda što posebno otežava život građana. Otpadne vode konstantno cure po putu i ne mora se posebno naglašavati šta to znači za zdravlje djece koja svakodnevno tu prolaze. Građani ove ulice se već godinama obraćaju nadležnoj općinskoj službi sa željom da se ovi problemi riješe, ali odgovora još uvijek nema.

Peto vijećničko pitanje uputio je Edis Bajić, a glasi ” Kada će biti uklonjeni napušteni kiosci koji se nalaze kod izvora ” Malta” i pošte u Miladijama ? ” U obrazloženju se navodi da su objekti montažni i duži niz godina nisu u funkciji. Kao takvi, zbog svoje oronulosti i lošeg stanja u kojem se nalaze, predstavljaju mjesto za bacanje otpada.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla