Pitanja i inicijative vijećnika SDA na 7. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla

3vijece3002

Pitanja i inicijative vijećnika SDA na 7. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla

Dijeljenje

Vijećnik Edin Haračić uputio je vijećničko pitanje sljedeće sadržine Gradonačelniku Jasminu Imamoviću i Stručnom timu za određivanje naziva ulica i trgova :

Šta se preduzelo po pitanju Inicijative UDNRP Grada Tuzle od 07.februara 2011.godine ?

Obrazloženje

UDNRP Grada Tuzle je svojevremeno saznavši za pripreme prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o nazivima trgova i ulica u Gradu Tuzla, pokrenulo inicijativu kojom bi se naše ulice i trgovi nazvali po poginulim nosiocima najvećeg ratnog priznanja. U pomenutoj inicijativi dostavljena su imena poginulih dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni Ljiljan” : 1. Atlić Ferhad 2. Čorbić Miro 3. Džambić Izet 4. Fišeković Mirsad 5. Kovačević Pašan 6. Kuranović Samir 7. Martinović Goran 8. Mujagić Fahrudin 9. Omerčić Husein 10. Tanović Emir.

Haračić je postavio i vijećničko pitanje i Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ :

Građani MZ Brčanska Malta pitaju, da li pomenuta Služba ima namjeru i kada pokrenuti aktivnosti na uređenju javne površine do tzv. Crvenog nebodera u ulici A R BiH.

Obrazloženje

Pomenuta javna površina je nekad bila korištena kao pijaca u tom dijelu grada i dugo vremena zbog nedostka prostora služi kao parking za stanare obližnjih zgrada. Stoga, neophodno bi bilo da se barem saniraju velike rupe koje su se stvorile njenim korištenjem kako bi stanari i dalje bili u mogućnosti upotrebljavati taj parking prostor dok se regulacionom planom taj dio ne uredi prema konačnoj namjeni.

Edin Haračić je Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ ponovio vijećničko pitanje :

Da li postoji odgovornost Službe za komunalne poslove i nadležnih lica Javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Tuzla, što se nakon jedne decenije pojavljuje identičan problem višemjesečnog nesaniranja radova na ulicama grada nakon kvarova na sistemu daljinskog grijanja, saniranja vodovodne mreže i sl, čime se ugrožava bezbjednost kretanja pješaka i vozila.

 

klej slika 2
 klej slika 1

klej slika 3
Obrazloženje

24.02.2005. godine uputio sam Službi za komunalne poslove vijećničko pitanje kojim sam tražio da se utvrdi čija je odgovornost i obaveza za ponovno presvlačenje asfaltom površina koje pomenuta preduzeća zbog čestih kvarova, a po saniranju istih prekriju samo kamenom tucanikom. Uslijed toga često se stvaraju rupe koje ugrožavaju saobraćaj i oštećuju vozila, a predstavljaju problem i pješacima. I tada sam naveo primjer u ulici Šabana Zahirovića i raskrsnici kod tzv. Hametove pijace. Poslije deset godina ponovo ista mjesta i isti problem, ali je slična situacija i u ostalim dijelovima grada.

 

Vijećnik Mirza Tupajić je uputio vijećničko pitanje Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica koje glasi : Kada će se izvršiti rekonstrukcija ulice Dragiše Trifkovića?

Obrazloženje:

Ulica Dragiše Trifković od broja 4 do broja 11 je u katastrofalnom stanju. Planirana je rekonstrukcija još prije 14 godina i svake godine bude u programu GAP-a, ali do sada se ništa nije urađeno.

Tupajić je istoj službi uputio i pitanje da li je u planu za 2015. godinu rekonstrukcija pješačkog prolaza u ulici Muhameda Hevaija Uskufija koji se nalazi između Gimnazije Ismet Mujezinović i OŠ Pazar?

Fotografija-1370
Fotografija-1374
Obrazloženje:

Ovaj pješački prolaz je u izrazito lošem stanju, a to se posebno da primjetiti kada su kišne padavine gdje se pojave mnogobrojne bare. Neophodno je što hitnije izvršiti rekonstrukciju pješačkog prolaza imajući u vidu činjenicu da se radi o strogom centru grada i tako omogućiti našim učenicima pristupačniji dolazak u školu.

Sljedeće Tupajićevo pitanje je glasilo : Kada će se izvršiti asfaltiranje ulice Meše Selimovića u MZ Tušanj ?

Navedena ulica se nalazi u katastrofalnom stanju što se vidi na slici u prilogu. Građani iz Ulice Meše Selimović su pisali peticije i uputili molbu nadležnim službama, ali uprkos obećanjima koje su dobili, ulica još nije asfaltirana. Problem je izraženiji zbog rekonstrukcije stadiona, postavljanja skele i prisutnosti bagera.

Fotografija-1372

 

Vijećnik Mirsad Malohodžić prema Službi za komunalne poslove Grada Tuzle uputio prijedlog za brisanje (ukidanje) pješačkog prelaza između Željeznica FBiH i RK Omega.

Obrazloženje :

Na udaljenosti od 150 metara nalaze se tri pješačka prelaza. Dva regulisana semaforima, između SKPC Mejdan i RK Omega, a drugi između Željeznica FBiH i RK Omege. Između dva prelaza nalazi se treći sa označenim pješačkim prelazom i dva saobraćajna znaka. Taj treći prelaz je najvjerovatnije napravljen prije dva prelaza koja su regulisana semaforima.
Predlažem da se skinu saobraćajni znakovi i prefarba zebra. To je potrebno iz dva razloga. Prvi razlog je što postoj zeleni val koji usmjerava vozila određenom brzinom, a drugi razlog je što pješaci mogu izazvati saobraćajnu nesreću.

Malohodžić je istoj službi postavio i vijećničko pitanje:
Kada će se asfaltirati makadamske površine učinjene intervencijama u zimskom periodu?

Obrazloženje :

U Tuzli postoji preko stotinu makadamskih površina, malih i malo većih nastalih intervencijama, najčešće oko vodovodnih popravki, ali i iz drugih razloga. Opisane površine su uzrok nesigurnosti u saobraćaju, a moguće su i povrede pješaka izazvane ” katapultiranjem” kamenja na dotičnim mjestima.

 

Vijećnik Edis Bajić uputio je vijećničko pitanje Službi za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica koje glasi : Kada će biti asfaltirana dionica puta u ulici Slavinovićkog odreda, koja se pruža od glavne ceste prema pješačkom mostu koji vodi do Osnovne škole Slavinovići ?

Obrazloženje :

Ova dionica je u dosta lošem stanju, a istu koriste mnogi građani, a posebno djeca koja idu u OŠ Slavinovići. Smatram da je neophodno što hitnije pristupiti realizaciji uređenja ove dionice puta kako bi građani, a posebno djeca koja istom idu u OŠ Slavinovići imali jednu sigurnost prilikom prolaska tim dijelom i prelaska preko pješačkog mosta.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla