Patriotska liga Grada Tuzle obilježava 4. april

pl20logo

Patriotska liga Grada Tuzle obilježava 4. april

Dijeljenje

 

U okviru obilježavanja dana tuzlanskog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, 4. aprila 1992. godine, Klub Patriotske lige Grada Tuzle je započeo aktivnosti koje su planirane programom rada i koje će trajati do 4. aprila naredne godine. Danas je položeno cvijeće na spomen ploče poginulim braniocima Bosne i Hercegovine sa područja Mjesnih zajednica Jala, Mejdan, Mosnik i Sjenjak.

Članovi Kluba Patriotske lige Tuzla svake godine obilježavaju ovaj datum obilaskom porodica šehida i poginulih boraca sa područja općine Tuzla te odavanjem počasti svima onima koji su ugradili svoje živote u temelje naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

Sa ponosom naglašavamo da će se ove godine navršiti pune 24 godine otkako su u cilju odbrane Bosne i Hercegovine od agresora formirane prve jedinice za borbene namjene na području BiH pa tako i općine Tuzla koje se kasnije transformiraju u Teritorijalnu odbranu, a s tim i u Armiju BiH. Zahvaljujući tom organizovanom otporu u sadejstvu sa jedinicama MUP-a spriječena je planirana brza okupacija naše zemlje.

4. aprila 1992.godine formiran je Štab i I jedinica Patriotske lige Tuzla koja je toga dana krenula na prvi borbeni zadatak.  

Posebno ističemo blistavi borbeni put Specijalne jedinice P.L. Tuzla koja je učestvovala na svim ratištima diljem BiH počev od Kalesijsko- Zvorničkog ratišta, preko Potpeći, Smoluće, Teočaka, Majevice, Gradačca, Brčkog, Fojnice, Bihaća do Sarajevskog ratišta. Na tom putu poginula su dvadesetdva pripadnika, tridesetjedan pripadnik je teže ranjen.

Ovim obilježavanjem želimo otrgnuti od zaborava doprinos patriota Tuzle u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Kluba P.L.-a Grada Tuzle