Patriotska liga općine Tuzla obilježava 4. april

pl20logo

Patriotska liga općine Tuzla obilježava 4. april

Klub Patriotske lige općine Tuzla kao svake godine započinje u okviru obilježavanja Dana tuzlanskog otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, 4. aprila 1992. godine, aktivnosti koje su planirane programom rada i koje će trajati do 4. aprila naredne godine. U mjesnim zajednicama općine Tuzla odaje se počast šehidima i palim borcima i polaže cvijeće na spomen-obilježja.

Članovi Kluba Patriotske lige Tuzla redovno ovaj datum obilježavaju i obilaskom porodica šehida i poginulih boraca sa područja općine Tuzla.

Podsjećamo, u Tuzli je 1991. godine održan prvi radni sastanak Regionalnog štaba PL-a na kojem su bili članovi tog štaba i komandanti Općinskih štabova iz svih općina regije Sjeveroistočne Bosne. Upravo najveći značaj jedinica Patriotske lige SI Bosne je što su proljeća 1992. godine primile prvi udar agresora i zaustavile njegovo napredovanje. Već 4. aprila 1992.godine formiran je Štab i I jedinica Patriotske lige Tuzla koja je toga dana krenula na prvi borbeni zadatak.

Ove prve jedinice za borbene namjene na području BiH pa tako i općine Tuzla, kasnije se transformiraju u Teritorijalnu odbranu, a s tim i u Armiju BiH.

Posebno ističemo blistavi borbeni put Specijalne jedinice P.L. Tuzla koja je učestvovala na svim ratištima diljem BiH počev od Kalesijsko- Zvorničkog ratišta, preko Potpeći, Smoluće, Teočaka, Majevice, Gradačca, Brčkog, Fojnice, Bihaća do Sarajevskog ratišta. Na tom putu poginula su dvadesetdva pripadnika, tridesetjedan pripadnik je teže ranjen.

Ovim obilježavanjem želimo otrgnuti od zaborava doprinos patriota Tuzle u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

Danas, dvije decenije poslije, trudimo se da pripadnicima Patriotske lige zakonskom regulativom i legislativom obezbijedimo ono za šta su se oni borili i šta su zaslužili.

Ne zaboravljajući prošlost gradimo budućnost, časno se sjećajući onih koji su životima i srcem odbranili jedinu nam domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Kluba P.L.-a općine Tuzla