Čović, Krišto i Bevanda (pro)slavili progon Hrvata iz Karadžićeve RS

s

Čović, Krišto i Bevanda (pro)slavili progon Hrvata iz Karadžićeve RS

 

Prema Dejtonskom sporazumu, entitet RS je ustavna kategorija u okviru države Bosne i Hercegovine i ne može otići nigdje iz nje, sviđalo se to nekima ili ne. RS nije srpski, već bosanskohercegovački multietnički entitet.

Svima je dobro poznato – nama, međunarodnoj zajednici, haškim i drugim sudovima, čak i kreatorima manjeg bh. entiteta koji su danas haški optuženici ili već osuđenici, da je RS nastala sistematskim ratnim zločinima, progonima, etničkim čišćenjem i genocidom nad nesrpskim stanovništvom! Kompletno ratno političko i vojno vođstvo RS završilo je u Haškom tribunalu kao optuženici i osuđenici za ratne zločine i genocid.

To su činjenice i ništa ih ne može promijeniti, ali, kako je znao reći rahmetli predsjednik Alija Izetbegović – u svijetu u kakvom živimo, nije bilo moguće postići bolje rješenje da se okončaju rat i stradanja našeg naroda i branilaca Bosne i Hercegovine. Postignut je nepravedan mir, ali je svaki mir bolji od rata.

Oni koji slave RS i 09. januar kao njen praznik pridružujući se veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dokazuju da su sudjelovali u tom projektu. A sva pompa u proslava nije ništa drugo nego pokušaj da se prikrije prošlost i činjenice koje su je svrstale u najmračnije strane povijesti čovječanstva. To je bio pokušaj da se skrene pažnja sa životnih problema – ekonomskih i socijalnih onih u čije su ime (po)činjeni ratni zločini i genocid. Prošlost se ne može sakriti, a nagomilani problemi će doći po naplatu svojim vinovnicima.

Svojim jučerašnjim prisustvom u Banjoj Luci, vrh HDZ – Dragan Čović, Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda i drugi tzv. legitimni predstavnici bh. Hrvata koji su protjerani iz RS (pro)slavili su progon i etničko čišćenje kojim je hrvatski narod gotovo potpuno nestao iz entiteta RS!

Ma koliko teško bilo, jedino rješenje je uporno i strpljivo graditi zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu, jer niti oni mogu otići iz BiH, niti mi možemo ukinuti entitet RS! Moramo učiniti sve da svi odgovorni za ratne zločine i genocid budu kažnjeni. Moramo nastaviti insistirati na povratku svih prognanika u njihove prijeratne domove i u RS, kao i svim dijelovima naše zemlje, graditi Bosnu i Hercegovinu komotnu za sve njene narode i građane uz sve naše međusobne razlike.

Bh. patrioti i antifašisti nikada neće prihvatiti 09. januar kao bilo kakav praznik, osim kao početak etničkog čišćenja i progona nesrpskog stanovništva što je rezultiralo i genocidom. Pitanje entitetskih i državnih praznika mora i može biti riješeno samo uz puni konsenzus svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

sda.ba