Otvoreno Središte za regrutaciju i tranziciju

ibrahimovic.-400x300

Otvoreno Središte za regrutaciju i tranziciju


U okviru programa NATO-Perspektiva, Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine je u suradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH 16. travnja 2012. godine otvorilo Središte za regrutaciju i tranziciju u vojarni „Dubrave” u Tuzli.

Četvrto središte za regrutaciju i tranziciju svečano je otvorio ministar obrane BiH mr. Muhamed Ibrahimović, ističući kako je ovo središte uspostavljeno radi jačanja i dogradnje tranzicijskih kapaciteta MO i OS BiH u okviru NATO-Perspektiva programa za BiH, te da će doprinijeti ispunjenju strateških ciljeva MO BiH. Također, ministar se zahvalio zemljama liderima i zemljama donatorima na potpori koju su pružile i pružaju u implementaciji programa NATO Perspektiva u BiH.

Pored ministra Muhameda Ibrahimovića, nazočnim predstavnicima MO i OS BiH i predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH, obratili su se i veleposlanik SAD-a u BiH NJ. E. Patrick S. Moon, veleposlanik Velike Britanije u BiH NJ. E. Nigel Casey, , zapovjednik NATO stožera u Sarajevu brigadni general Gary E. Huffman, predstavnik norveškog veleposlanstva za BiH i zamjenik zapovjednika NATO stožera u Sarajevu pukovnik dr. John Olsen, te šef Misije IOM-a gdin Gianluca Rocco.

Zvaničnici su istaknuli kako su OS BiH za primjer u našoj zemlji, te kako će njihove Vlade i dalje pružati potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u i euroatlantskim integracijama.

Središta za regrutaciju i tranziciju nalaze se u Sarajevu, Čapljini, Banja Luci i Tuzli, a svrha im je individualno savjetovanje usmjereno na razvoj individualnog plana za reintegraciju otpuštenih vojnika i koordinacija prijema mladih vojnika u OS BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

preuzeto sa sda.ba