Otvorena izložba panoa u organizaciji Arhiva TK u povodu Dana nezavisnosti BiH

izlozbanrzsvisnost018

Otvorena izložba panoa u organizaciji Arhiva TK u povodu Dana nezavisnosti BiH

izlozbanrzsvisnost002
U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, Arhiv Tuzlanskog kantona je u holu Bosanskog kulturnog centra u Tuzli upriličio izložbu panoa koja svjedoči o kontinuitetu bosanske državnosti i nezavisnosti.

” Ovom izložbom želimo ukazati na kontinuitet bosanske nezavisnosti, počevši od prvog spomena imena Bosna pa do referenduma kao jedne prelomnice o daljoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Izložba je spektar različitih historijskih dokaza od dokumenata, fotografija, karata, grbova itd. koji potvrđuju svu tu opravdanost njegovanja naše historijske baštine i kontinuiteta opstojnosti Bosne i Hercegovine ” – kazao je direktor Arhiva Tuzlanskog kantona doc.dr. Izet Šabotić.

izlozbanrzsvisnost010
Uvodnu riječ na otvaranju izložbe dao je prof.dr.Salih Kulenović koji je svojevremeno bio jedan od aktera u pripremi i provođenju referenduma o nezavisnosti BiH. U svom govoru gospodin Kulenović je ukazao na historijske činjenice o onome što je prethodilo referendumu u našoj zemlji kao i na sve što je uslijedilo nakon toga.

” Neposredno nakon održavanja prvih višepartijskih izbora u BiH oktobra 1990. godine rukovodstva svih republika SFRJ su započela intenzivne pregovore o promjeni uređenja Države i njenoj demokratizaciji u skladu sa novonastalim društveno-ekonomskim promjenama i stvaranju uslova za postizanje nacionalne ravnopravnosti uz afirmaciju svih građana bez obzira na etničku i kulturološku odrednicu. Nažalost stratezi velikosrpske, a kasnije i velikohrvatske politike, imali su drugačije planove koji su vrlo brzo rezultirali krvavim raspadom dotadašnje zajedničke države. Svo vrijeme pregovora o uređenju SFRJ, rukovodstvo Bosne i Hercegovine je na čelu sa predsjednikom Predsjedništva gospodinom Alijom Izetbegovićem imalo konstruktivnu ulogu nastojeći na sve moguće načine doći do modaliteta državnog ustroja koji bi odgovarao svim stranama u pregovorima. Kada se vidjelo da svaku inicijativu Srbija sabotira nastojeći u budućem ustroju SFRJ zadržati apsolutnu dominaciju u svim sferama ekonomskog i političkog života, bosansko rukovodstvo je na preporuku tadašnje Evropske zajednice pristupilo pripremanju referenduma na kojem bi građani odlučili o budućem državno-pravnom statusu Bosne i Hercegovine. Na referendumu održanom 29.02.1992. godine dvotrećinskom većinom je izglasana nezavisnost BiH čime je Jugoslavija prestala postojati kao međunarodno-pravni subjekat nakon više od sedamdeset godina prisustva na geopolitičkoj karti svijeta. Kao odgovor na rezultate referenduma Sarajevo su blokirale paravojne formacije SDS-a, a ubrzo se i JNA otvoreno svrstava na stranu neprijatelja Bosne i Hercegovine čime je počelo četverogodišnje stradanje Sarajeva i cijele BiH praćeno neviđenim masakrima civilnog stanovništva, urbicidom, genocidom i kulturocidom. Agresija Srbije i Crne Gore, a u jednom momentu i Republike Hrvatske, je imala katastrofalne posljedice po narod i ekonomiju Države, ali smo ipak uspjeli odbraniti suverenost, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet BiH ” – kazao je prof.dr. Salih Kulenović.

Prisutnima se obratio i jedan od autora izložbe, gospodin Omer Zulić.

Izložba panoa ostaje otvorena u Bosanskom kulturnom centru Tuzla do 2.marta 2012. godine.Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla