Osuda ubistva u Kozluku i represije nad preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici

sda-srebrenica-400x297

Osuda ubistva u Kozluku i represije nad preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici

SDA najoštrije osuđuje brutalno ubistvo Ahmeta Hasanovića, povratnika u Kozluk u općini Zvornik.

Duboko smo zabrinuti za sigurnost Bošnjaka povratnika u manji bh. entitet obzirom da su ovakvi i slični napadi na njih, njihovu imovinu i vjerske objekte sve učestaliji.

Neodgovorni potezi i retorika pojedinih političkih zvaničnika u entitetu RS djeluju ohrabrujuće na ekstremne pojedince da čine ovakva nedjela.

SDA smatra da nadležne institucije trebaju pokazati posebnu osjetljivost za krivična djela koja se tiču narušavanja međuetničkih odnosa i ugrožavanja sigurnosti povratnika, na način da ta djela budu posebno tretirana i u zakonu, kako bi ih pravosudni organi mogli efikasnije procesuirati.

Najoštrije osuđujemo represiju koju Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS provodi nad preživjelim žrtvama genocida, njihovo nezakonito privođenje na informativne razgovore i pokušaj kriminaliziranja dostojanstvenog obilježavanja stradanja Bošnjaka Srebrenice i Podrinja.

Potpuno su neutemeljene i apsurdne optužbe da se u navedenim slučajevima radi o „ugrožavanju javnog reda i mira”, jer majke Srebrenice i porodice žrtava imaju garantirano pravo na slobodu kretanja i njegovanje sjećanja na svoje najmilije.

Također,SDA najoštrije osuđuje napad na dvoje hrvatskih povratnika Nikole i Marice Crepulj u selu Ratanj, te očekujemo od nadležnih organa da počinioce što prije procesuiraju.

Pozivamo sve građane da zajedno gradimo odnose međusobnog uvažavanja, suživota i tolerancije, jer samo na taj način možemo osigurati bolju i sigurniju budućnost.

sda.ba