Oslobođenje Stanišića i Simatovića produbljuje nepovjerenje među narodima i državama u regionu!

s

Oslobođenje Stanišića i Simatovića produbljuje nepovjerenje među narodima i državama u regionu!

 

Stranka demokratske akcije iznenađena je odlukom Haškog tribunala da od optužbi za teške ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu oslobodi šefa Državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića.

Oslobađanje generala Perišića, a sada Stanišića i Simatovića, činjenice su koje pokazuju i dokazuju da je promijenjena politika Haškog tribunala sa primarnim ciljem aboliranja Srbije od odgovornosti za agresiju i ratna stradanja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Očito da su neki politički centri na ovaj način željeli nagraditi Srbiju za iskazanu kooperativnost, smatrajući da to istovremeno može doprinijeti regionalnoj stabilnosti, a na štetu žrtava najbrutalnijih ratnih zločina i etničkog čišćenja teritorija počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Do pomirenja i normalizacije odnosa u regionu može se doći samo istinom i pravdom, a ova presuda, nažalost, umjesto istine i pravde donosi neistinu i nepravdu.

Ipak se nadamo da će, po žalbi Tužilaštva, drugostepeno vijeće donijeti drugačiju presudu i pravdu za žrtve i njihove porodice.

sda.ba