Općinski odbor SDA Tuzla predstavio kandidata za načelnika Općine Tuzla i nosioca liste SDA za Općinsko vijeće Tuzla

press1006

Općinski odbor SDA Tuzla predstavio kandidata za načelnika Općine Tuzla i nosioca liste SDA za Općinsko vijeće Tuzla

 

Kandidat Stranke demokratske akcije Tuzla za načelnika Općine Tuzla na Lokalnim izborima 2012. godine je prim. dr. Adi Rifatbegović. Nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Tuzla je prim dr. Mirsad Malohodžić. Oba kandidata danas su se zvanično predstavili javnosti.

press1012
” Kandidatura za načelnika za mene je izazov pogotovo što u aktuelnoj političkoj situaciji mnoge ljevice i desnice napuštaju brod za koji misle da tone, što je kratkog daha. Dalje, u struci sam postigao maksimum. To je nešto na šta sam posebno ponosan i moram da naglasim da moj politički angažman neće uticati na nivo zdravstvenih usluga u domenu kojim se bavim. Smatram da ovaj grad zaslužuje i može bolje. U ovom gradu treba stati u kraj podjelama na crvene i zelene, na one koji su manje ili više Tuzlaci.

Još jedan od razloga zašto sam odlučio pristati na ovu kandidaturu je i što su dvojica načelnika Tuzle u historijski različitim periodima bili pripadnici porodice kojoj ja pripadam. To je bio Murat-beg Zaimović i Mirza Muratbegović.

Želim da pokrenem promjenu Izbornog zakona u smislu da izbori za načelnika budu dvije godine nakon Općinskih izbora kako bi na taj način općinski načelnik bio u prilici da radi cijele godine i da već nakon dvije godine svog mandata bude provjeren na ponovnim izborima. Takođe, to se odnosi i na političku opciju kojoj on pripada.

Izbornoj kampanji treba vratiti častan i dostojanstven prikaz, biti realan u vremenu i prostoru. U ovom gradu je važnije da proradi aktuelna željeznica i da Tuzla dobije zaobilaznicu oko grada, a ne da maštamo o visećim vozovima. Panonsko jezero je nešto zaista lijepo što se desilo u ovom gradu. Treba mu dodati još neku zvjezdicu u kvaliteti, treba produžiti rok trajanja u smislu njegove eksploatacije duži vremenski period.

U ovom gradu treba angažovati mlade ljude koji nemaju informatičke barijere, i dati im prostor da rade, stvaraju i donose dobro Tuzli. Načelnik treba da bude prvi među jednakima i da se okruži kompetentnim, stručnim ljudima koji su spremni da preuzmu odgovornost za projekte koji vode ovaj grad u napredak, bez obzira kojoj stranci pripadaju, jer samo tako možemo doprinijeti boljem razvoju ovog grada „ – istakao je kandidat SDA za načelnika Općine Tuzla, prim.dr. Adi Rifatbegović.

press1008

„ Želim da naš i moj grad, odnosno općina Tuzla bude funkcionalnija i ljepša i da se svi građani osjećaju ravnopravno i da uživaju u svome gradu. Da bi se to realizovalo mora postojati demokratski, parlamentarni i društveni ambijent gdje ni jedna stranka neće imati apsolutnu većinu. Kada se ima većina u Vijeću izvršna vlast se „ulijeni” jer znaju da svi njihovi prijedlozi prolaze bez obzira da li odgovaraju građanima ili ne.

Naša opština zaostaje u odnosu na druge gradove u BiH. Neprihvatljivo je da nemamo status grada. Broj nezaposlenih je sve veći. Broj diplomiranih studenata sa naše opštine je prešao četverocifren broj. Prvoligaški klubovi, simboli našeg grada, više ne postoje. Od nekadašnjeg kulturnog centra ostale su samo blijede uspomene. Jedan smo od rijetkih gradova koji nema kino, a obećavali su nam multiplekse. Od nekadašnjeg privrednog centra ostalo je samo nekoliko kolektiva.

Da bismo promijenili postojeće stanje moramo povećati prihodovnu stranu budžeta, izgraditi privredne zone i stvoriti povoljniji privredni ambijent. Danas nam privrednici prave fabrike u drugim općinama ( Lukavac, Živinice, Srebrenik, Kalesija …) i zapošljavaju građane iz tih općina i tamo ostavljaju prihode od poreza.

Dio postojeće općinske administracije potrebno je preraspodijeliti u udaljenije mjesne zajednice gdje bi građani mogli dobiti potrebna dokumenta ( rodni list, državljanstvo i ostale potvrde). Javnim preduzećima je potrebno vratiti izvornu ulogu, a to je razvoj i održavanje komunalne infrastrukture . Za takvu Tuzlu ću se boriti kao vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla „ – kazao je prim.dr. Mirsad Malohodžić, nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Tuzla.

Lista kandidata SDA Tuzla je dobila jednoglasnu podršku Općinskog odbora SDA Tuzla, Kantonalnog odbora SDA TK i Predsjedništva SDA BiH. Na listi je više od dvije trećine potpuno novih ljudi koji nikada prije nisu bili kandidati. Tu je i oko 30 % mladih, a na listi je 11 žena. 90 % je visokoobrazovanih ljudi.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla