Opći izbori: Liste svih kandidata bit će objavljene do 28. augusta

1111a1

Opći izbori: Liste svih kandidata bit će objavljene do 28. augusta


Postupak ovjere kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru trajat će do 8. avgusta, a zadnji rok za objavu u Službenom listu BiH je 28. avgust kazala je Maksida Pirić, glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Inače, Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su 753 kandidatske liste sa ukupno 7892 kandidata. Provjerom je utvrđeno da je validnih 480 kandidatskih listi sa ukupno 4272 kandidata, dok je za 272 kandidatske liste utvrđeno da sadrže nedostatke i u vezi s tim Centralna izborna komisija BiH obavijestila je političke subjekte čije liste sadrže nedostatke da u roku od 5 dana otklone nedostatke na listama.

CIK je odbio ovjeriti kandidatsku listu političke stranke „Demokratska stranka invalida BiH” za Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH – Izborna jedinica 523 jer je ta politička stranka za navedeni nivo vlasti ovjerena u okviru koalicije. Odredbama člana 4.13 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano je da politička stranka, koja je član koalicije, ne može za isti organ vlasti učestvovati na izborima kao član druge koalicije ili kao posebna politička stranka.

NAP.ba