OO SDA Tuzla svečano obilježio 21. godišnjicu postojanja i rada

21godisnjicasdatz085

OO SDA Tuzla svečano obilježio 21. godišnjicu postojanja i rada

21godisnjicasdatz103
Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla sinoć je svečanom sjednicom u Bosansko-kulturnom centru u Tuzli obilježio 21. godišnjicu postojanja i rada. Svečanost su svojim prisustvom pored brojnih članova Stranke, simpatizera, predstavnika drugih političkih partija, uveličali potpredsjednik SDA BiH Senad Šepić, član Predsjedništva SDA BiH Hazim Rančić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Bajazit Jašarević, ministri u Vladi Tuzlanskog kantona, kao i članovi šehidskih porodica, porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

21godisnjicasdatz106

Na samom početku skup je u ime Izvršnog odbora i u svoje lično ime pozdravio predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević, koji je pozvao sve prisutne da se učenjem fatihe, minutom šutnje ili na neki drugi način prisjete svih bosanskih šehida, poginulih boraca, svih rahmetli članova Stranke i osnivača, prvog i počasnog predsjednika SDA te prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. 21godisnjicasdatz070Bukvarević je uputio iskrene čestitke osnivačima SDA, članovima Izvršnih odbora u proteklom periodu, dosadašnjim predsjednicima Općinskih odbora SDA Tuzla, predsjednicima Mjesnih ogranaka, članovima i simpatizerima SDA koji su kroz svih ovih 21 godinu davali svoj doprinos u razvoju i jačanju Stranke demokratske akcije. U svom izlaganju predsjednik je potsjetio na značaj SDA BiH i osnivanje Stranke demokratske akcije u Tuzli.

“ U Tuzli je Stranka osnovana 5. avgusta 1990. godine, kada je izabran i prvi Izvršni odbor SDA Tuzla. Nakon toga, u skladu sa Statutom SDA, formirani su i prvi mjesni ogranci SDA za teritoriju tadašnje Skupštine opštine Tuzla. U prvoj godini rada formirana su 22 ogranka, a već u februaru 1991. godine je formiran i politički podmladak – Muslimanski omladinski savez. SDA je bila vodeća snaga koja je zajedno sa patriotima Bosne i Hercegovine stala u odbranu naše zemlje, a takođe je bila i vodeća snaga u izgradnji ratom porušene zemlje i njenih institucija. Kao narodna stranka, SDA se zalaže za ulazak BiH u Evropsku uniju i NATO savez, i teži da BiH bude na evropskom putu. Danas OO SDA Tuzla ima mrežu od 35 mjesnih ogranaka koji u kontinuitetu rade. U okviru OO SDA Tuzla djeluju Asocijacija Fatma, Asocijacija žena i Asocijacija mladih. Tokom svih ovih godina, na području općine Tuzla SDA se pozicionirala kao politički faktor kojem je na prvom mjestu država Bosna i Hercegovina. Zalagali smo se i zalagat ćemo se za brži i ravnomjerniji ekonomski i privredni razvoj Tuzle, za jednaka prava svih građana, za kvalitetniju izgradnju komunalne infrastukture, a prije svega za jeftinije i efikasnije funkcionisanje općinske administracije kao servisa građana. Politički program i političke ciljeve SDA prepoznaju i svakodnevno nam se priključuju i novi članovi što nas izuzetno raduje i koristim ovu priliku da im se zahvalim u ime Općinskog odbora što su nam se pridružili kako bismo svi zajedno radili na jačanju Stranke demokratske akcije i time i jačanju BiH“ – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević.


U ime prvog Izvršnog odbora SDA Tuzla prisutnima se obratio prof.dr. Salih Kulenović koji je govorio o političkim i duštveno-ekonomskim prilikama u kojima je nastala Stranka demokratske akcije. „ Svaki pokušaj oživljavanja ideje o nacionalnoj posebnosti Bošnjaka i nužnosti ostvarivanja njihove jednakopravnosti sa ostalima u SFRJ bio je nečovječno zaustavljen i istretiran kao tobožnje ugrožavanje temelja države i prikriveni islamski fundamentalizam. Neviđena stradanja bošnjačkih intelektualaca za vrijeme Inforbiroa i tokom montiranog procesa rahmetli  Aliji Izetbegoviću 1983. godine bili su samo zlokobna najava prijetnji Slobodana Miloševića. U takvom ambijentu se činilo esencijalno i potrebno politički organizirati Bošnjake muslimane kako bi kroz postojeće institucije sistema, demokratskim metodama, uspješno artikulirali nacionalne i ekonomske interese u jugoslovenskoj zajednici.  Nakon prvih višestranačih izbora održanih u oktobru 1990. godine SDA je u tuzlanskoj regiji ostvarila izuzetan rezultat, a u samom gradu Tuzli je bila najjača i najznačajnija opoziciona politička partija. „ – kazao je između ostalog prof.dr. Salih Kulenović.

U ime Kantonalnog odbora SDA TK skupu se obratio Hazim Rančić, sekretar KO SDA TK, napomenuvši da su prioriteti Stranke država, narod i SDA koja je instrument za demokratsko ostvarivanje strateških ciljeva bošnjačkog, ali i druga dva konstitutivna naroda u BiH i nacionalnih manjina, a sve kako bi se sačuvala Bosna i Hercegovina.

Senad Šepić, potpredsjednik SDA BiH, je u svom izlaganju istakao da je SDA kroz protekle godine sve strateške poteze i odluke donosila radi što bolje pozicije države Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda i svih drugih naroda koji žive na prostorima BiH, što je osnovna odlika političkog djelovanja SDA koja je prepoznata kao politički partner i od strane Evropske narodne stranke. Šepić je pozvao na dalje očuvanje unutrašnjeg demokratskog potencijala Stranke, na unutrašnju odgovornost, jačanje njenih kapaciteta i građenje poštenih i zdravih odnosa unutar SDA.

Na svečanoj sjednici povodom 21. godišnjice OO SDA Tuzla,  predsjednik dr. Salko Bukvarević je uručio zahvalnice predstavniku Koordinacije boračkih organizacija, pojedincima i kolektivima koji su tokom prošle godine pomagali političke aktivnosti Stranke, ali i druge aktivnosti poput humanitarnih akcija, obrazovnih, kulturnih, sportskih i zabavnih programa. Predsjednik je još jednom potsjetio da je toku tradicionalna humanitarna akcija koju u sklopu  21. godišnjice organizuje OO SDA Tuzla i pozvao je sve one koji mogu da se uključe kako bi se u toku mjeseca Ramazana pomoglo najugroženijim građanima Tuzle.

Nakon svečane sjednice upriličen je iftar u motelu „Rudar“.

21godisnjicasdatz026
Povodom obilježavanja 21. godišnjice postojanja i rada OO SDA Tuzla, delegacija Općinskog odbora Stranke je položila cvijeće i proučula fatihu na spomen obilježju poginulim borcima NOR-a 1941.-1945. godine, šehidima i palim borcima 1992.-1995. godine, na Aleji mladosti i na Kapiji. U ponedjeljak 8. avgusta brojni članovi i simpatizeri SDA će kao i svake godine  zajedno sa delegacijom SDA iz Tuzle posjetiti Memorijalni centar i Šehidsko mezarje Kovači, gdje će proučiti fatihu rahmetli Aliji Izetbegoviću, prvom i počasnom predsjedniku Stranke demokratske akcije.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla