OO SDA Tuzla obilježio Dan maternjeg jezika

danmaternjegjezika014

OO SDA Tuzla obilježio Dan maternjeg jezika

 

Projektom „Žena u centru podrške i prevencije u zajednici” Općinski odbor SDA Tuzla, u okviru razvijanja svijesti o potrebi zaštite i razvoja kulturnih, historijskih i tradicijskih vrijednosti zajednice, obilježio je Dan maternjeg jezika. Program je upriličen u Mjesnoj zajednici Batva uz veliko prisustvo članova i simpatizera Stranke, a inicijator događaja je Asocijacija žena MO SDA Slavinovići.

danmaternjegjezika009
danmaternjegjezika016
danmaternjegjezika030
Aktivnosti oko realizacije projekta vodi koordinatorica mr.sc.prim.dr. Nermina Mehinović koja je na samom početku prisutne detaljno upoznala sa njegovim značajem i sa svim onim što je predviđeno projektom u predstojećem periodu, odnosno u naredne dvije godine. Tako će u okviru projekta biti sprovedene i vrlo važne aktivnosti iz oblasti zdravstva, obrazovanja,socijalne zaštite, zatim obilježavanje značajnih datuma i slično.

Prikladno predavanje, vezano za pomenutu temu, bilo je iscrpan presjek historijskog razvoja bosanskog jezika od prvih pomena do danas. Materijal su obradile i pripremile za prezentaciju profesorice bosanskog jezika i književnosti Minela Spahić i Lejla Idrizović, a o značaju maternjeg jezika u kontekstu popisa stanovništva govorio je predsjednik Mjesnog ogranka SDA Batva i član Operativnog tima Tuzla za popis mr.sc. Mirza Tupajić.

danmaternjegjezika054

danmaternjegjezika008
danmaternjegjezika026
U pripremama za obilježavanje Dana maternjeg jezika veliki doprinos su dale članice Asocijacije žena Slavinovići Indira Jahić, Saliha Agić, Nihada Šećerbegović i Fadila Hujdur koje su se uz mr.sc.prim.dr. Nerminu Mehinović potrudile da urede ambijent u duhu Bosne i njenog historijskog, narodnog i pisanog bogatstva.

Asocijacija žena MO SDA Slavinovići je vrlo aktivna i svakog mjeseca organizuju edukativne skupove, predavanja, druženja, što će se nastaviti tokom cijele godine.


Velika zasluga za organizovanje ove aktivnosti u Mjesnoj zajednici Batva pripada i članicama Asocijacije žena iz ovog ogranka u čije ime je skup pozdravila Senada Čičkušić.

Učešće u ovom događaju uzeo je i Fikret Jahić Vršanin u ime Udruženja građana “Baština”, prezentacijom dijela slika nastalih u okviru Likovne kolonije Vršani.

danmaternjegjezika005
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla