SDA Tuzla je izričito protiv uvođenja komunalne naknade

SDA Tuzla je izričito protiv uvođenja komunalne naknade

Izvršni odbor GO SDA Tuzla održao je u ponedjeljak 9. marta treću redovnu sjednicu. Na dnevnom redu bila je aktuelna politička situacija, razmatranje pristupnica za učlanjenje u Stranku, usvajanje Odluke o članarini i donacijama i tekuća pitanja.

Izvjestioci po prvoj tački bili su Salko Zildžić predsjednik SDA Tuzla, Salko Bukvarević potpredsjednik SDA Tuzla, Srđan Mićanović ministar u Vladi TK i Mirza Tupajić predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Podrška predsjedniku Izetbegoviću

Izvršni odbor dao je jednoglasnu podršku predsjedniku SDA BiH Bakiru Izetbegoviću za suprotstavljanje nasrtajima na državne institucije koji dolaze od predstavnika manjeg bh. entiteta. IO SDA Tuzla pozdravlja napore rukovodstva Stranke na pokušaju okupljanja bosanskih i patriotskih političkih snaga, da bez obzira na političke i ideološke razlike, svojim djelovanjem doprinesu jedinstvenom odgovoru i suprotstave se napadima na državu.

SDA je izričito protiv uvođenja komunalne naknade u Tuzli

Predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Mirza Tupajić je informisao Izvršni odbor da je Klub u nekoliko navrata podnosio inicijativu za ukidanje  komunalne naknade građanima Tuzle. Vijećnici SDA su pozivali vladajuću većinu da prestanu obmanjivati građane Tuzle ističući da je komunalna naknada zakonska obaveza jer je Zakon o komunalnim djelatnostima Tuzlanskog kantona naveo samo kao mogućnost da opštine/gradovi mogu da uvedu komunalnu naknadu, kao jedan od izvora finansiranja komunalnih djelatnosti, a nikako da moraju ili da je to stroga zakonska obaveza.

Izvršni odbor GO SDA Tuzla dao je podršku Klubu vijećnika na istrajavanju da se ukine neprimjereno uvedena komunalna naknada te su zaduženi zastupnici SDA da izmjenama kantonalnog zakona ukinu samovlašće gradonačelnika Tuzle na štetu građana i poslodavaca.

Situacija s migrantima ne smije ići na štetu građana

 S obzirom na stanje s migrantima i činjenicu da se očekuje njihov veliki priliv, a trenutno ih u našem gradu boravi oko 1000, Izvršni odbor SDA Tuzla je zadužio Klub vijećnika SDA da traže da se Grad Tuzla aktivno uključi u rješavanje migrantske krize, da Gradsko vijeće iskontroliše provođenje već ranije usvojenih zaključaka. Sada sa sigurnošću možemo ustvrditi da je politika gradske vlasti u Tuzli pogrešna kada je u pitanju migrantska kriza, kao i odluka Vijeća da se u Tuzli ne dozvoli organiziranje prihvatnog centra. Posljedica takvih nevizionarskih odluka je oko 1000 migranata u Gradu Tuzla, koji trenutno borave u našem gradu u nehumanim uslovima, bez ikakvog načina kontrole istih i čiji boravak na ovakav način otežava život građanima u mjesnim zajednicama koje gravitiraju autobuskoj stanici u Tuzli. SDA Tuzla opredjeljenja je za politiku aktivnog rješavanja problema migranata u Tuzli i stava smo da i gradska vlast treba prijeći sa riječi na djela. Od zadnje tematske sjednice GV Tuzla, situacija po pitanju ove teme znatno je pogoršana i potrebne su hitne mjere, na obostranu korist migranata i građana Tuzle.

U SDA Tuzla oko 100 novih članova

Izvršni odbor SDA Tuzla razmotrio je oko stotinu zahtjeva za učlanjenje i reevidenciju. Svi navedeni zahtjevi su podneseni u posljednja dva mjeseca, a među njima značajan je broj mladih ljudi. SDA Tuzla  nova učlanjenja vidi kao jedan vid potvrde rada u korist građana i potvrdu vođenja konzistentne politike posljednih godina, a posebno nas raduje činjenica da među novim članovima imamo i značajan broj nebošnjaka. Svim novim članovima želimo dobrodošlicu u veliku porodicu SDA Tuzla koja sa današnjim danom broji 4052 člana.