Održano Savjetovanje “Arhivska praksa 2011”

1arhiv

Održano Savjetovanje “Arhivska praksa 2011”

Tuzla je početkom ovog mjeseca bila domaćin 24. međunarodnog savjetovanja “Arhivska praksa 2011” u organizaciji  JU Arhiv Tuzlanskog kantona. Ovom renomiranom tradicionalnom skupu je prisustvovalo oko 250 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Prilikom otvaranja programa gostima su se obratili direktor Arhiva TK dr.sc. Izet Šabotić, dr. Peter Pavel Klasinc (predsjednik Instituta za arhivske znanosti Maribor-Trst), Ivan Fras (direktor Pokrajinskog arhiva Maribor), Stevan Radulović (direktor Državnog arhiva Crne Gore), Ljubica Budać (predsjednica Društva arhivskih radnika Vojvodine), Darko Rubčić (direktor Državnog arhiva Zagreb) i Jovan Popović (publicist).

2arhiv
U toku rada Savjetovanja prezentirano je 27 radova iz oblasti arhivistike i srodnih nauka od strane eminentnih domaćih i stranih stručnjaka.

„ Težimo da na ovom 24. po redu međunarodnom savjetovanju prezentujemo najaktuelnija arhivska i informatička znanja, umijeća i iskustva, što bi trebalo imati pozitivnog odraza na nivo zaštite arhivske građe , kao nezamjenjivog pisanog kulturnog naslijeđa društva i države, te na kontinuiranom praćenju arhivske struke Bosne i Hercegovine sa zemljama razvijenog svijeta“ – kazao je direktor Arhiva TK dr.sc. Izet Šabotić.

U toku Savjetovanja promovisana su dva časopisa “Arhivska praksa” broj 14. i jubilarni 40. broj “Glasnika arhiva i Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine“, te knjiga “Arhivistika u teoriji i praksi br. 3” autora dr. Azema Kožara.

Izvršena je i prezentacija savremene arhivske i informatičke opreme poznatih evropskih informatičkih kompanija.

Učesnici Savjetovanja imali su priliku posjetiti RMU Banovići , te iskusiti vožnju starim vozom, popularnim “Ćirom”.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla