Održana vanredna sjednica OV Tuzla

3vijece3002

Održana vanredna sjednica OV Tuzla

U Tuzli je održana vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je razmatrana informacija o prirodnoj nesreći koja je uzrokovana obilnim kišnim padavinama sa posljedicama ogromnih razmjera u vidu poplava i klizišta.

Trenutna šteta koju su obilne padavine nanijele stanovnicima općine Tuzla, procijenjena je na oko 350 miliona KM, a iznos će i dalje rasti. Evidentirano je preko 1.400 klizišta, a više od 600 osoba bilo je prinuđeno iseliti se iz njihovih domova. Ovo su informacije koje su stručnjaci koji rade na saniranju i procjeni štete izložili vijećnicima.Klub vijećnika SDA je iskazao priznanje javnim preduzećima za dobro snalaženje u kriznim momentima, ali se dotakao i pitanja koja se tiču preventivnih mjera, mjesnih zajednica bez kanalizacije, bez sistema za oborinske vode, neočišćenih korita, nelegalne gradnje, umrtvljenih mjesnih zajednica i drugog.

” Iako smo svjesni da je BiH pa tako i područje općine Tuzla zadesila prirodna nesreća s kojom se zbog obima i veličine posljedica ne bi mogle nositi ni bolje organizovane zajednice koje imaju efikasniji sistem zaštite ljudi i dobara, smatramo ipak da bi i posljedice ove prirodne nesreće bile blaže da je izvršna vlast u prethodnom periodu preduzimala određene preventivne mjere na izgradnji objekata komunalne infrastrukture kao što su širenje kanalizacione mreže, odvođenje oborinskih voda, čišćenje riječnih vodotoka, i saniranje postojećih klizišta.
Cijeneći napore izvršne vlasti na čelu sa načelnikom koje preduzimaju u ovom periodu da se ublaže posljedice ove prirodne nesreće, smatramo ipak da je izvršna vlast mogla učiniti mnogo više na preduzimanju preventivnih mjera. Tuzla je jedno rizično područje gdje je puno degradiranog zemljišta sklonog klizanju, zemljotresima i tonjenju, odnosno slijeganju terena te se moralo više pažnje posvetiti ovome problemu. Da se nije o tome vodilo dovoljno računa govori činjenica da se u Strategiji razvoja općine Tuzla do 2026. godine samo na nekoliko mjesta uzgred spominje problem klizišta. Takođe mi nemamo prostorni plan, a posebna priča je nelagalna gradnja koja je naravno rezultat nedovoljnog rada inspekcijskih službi.
Možemo biti zadovoljni i zahvaliti Bogu da nije bilo ljudskih žrtava. U narednom periodu treba uložiti maksimalne napore da se što je moguće bolje otklone posljednice ove nesreće, da se obezbijedi krov nad glavom našim sugrađanima koji su ostali bez svojih domova.
Ono što mi zamjeramo izvršnoj vlasti u pripremi ove vanredne sjednice je što vijećnici nisu dobili nikakav pisani materijal o proteklim događajima. Smatramo da je to neozbiljno i ružan gest naspram Općinskog vijeća kao najznačajnijeg organa lokalne samouprave ” – kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović.

Općinsko vijeće apelovalo je na sve međunarodne organizacije i institucije da pruže pomoć u saniranju i rekonstrukciji nastalih šteta, obnovi domova, komunalne i putne infrastrukture, te da se preduzmu sve mjere kako bi se spriječila humanitarna katastrofa, posebno imajući u vidu da je veliki broj građana ostao bez domova i izvora prihoda.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla