Održana tribina Asocijacije „ Fatma GO SDA Tuzla „Žena u bosanskohercegovačkom kulturnom i tradicijskom kontekstu“

IMG 0000

Održana tribina Asocijacije „ Fatma GO SDA Tuzla „Žena u bosanskohercegovačkom kulturnom i tradicijskom kontekstu“

IMG 5447
Asocijacija „FATMA” GO SDA Tuzla sinoć je u JU Bosanski kuturni centar TK u Tuzli uz prisustvo velikog broja članova, gostiju, funkcionera i simpatizera Stranke demokratske akcije održala tribinu na temu: „Žena u bosanskohercegovačkom kulturnom i tradicijskom kontekstu”.


Riječi dobrodošlice prisutnima uputila je predsjednica Asocijacije „FATMA” GO SDA Tuzla, Tenzila Jusufagić koja je naglasila važnost Asocijacije „Fatma”, te se osvrnula na kontinuiran, odgovoran i predan rad članica Asocijacije.

Prigodne riječi sa govornice uputila je i predsjednica Asocijacije „FATMA” KO SDA Alma Hajdarević, prof. koja je u svom izlaganju istakla djelovanje i rad Asocijacije i podsjetila na zajedničke projekte, na solidarnost i saradnju članica Asocijacije „FATMA”.

Dr. Kenela Zuko, predsjednica Asocijacije „FATMA” Bosne i Hercegovine je pozdravila sve prisutne i u svom obraćanju dala veliku podršku radu i istakla potrebu akcentiranja porodice u društvu, posebno majke, te da se putem edukativnih predavanja provodi misija Asocijacije „FATMA”.

Kroz generalni naziv tribine “Žena u bosanskohercegovačkom kulturnom i tradicijskom kontekstu” realizovana je tema “Žena kao stub porodice” o kojoj je govorila mr.sci. Alma Haračić, prof. ističući značaj,poziciju i ulogu žene u očuvanju porodice.

Mr.sci.Jasna Hadžiselimović, profesorica i književnica, govorila je o temi „Žena u bosanskohercegovačkom književnom kontekstu”, te komparirala ženu iz književnog konteksta sa ženom današnjice.

Mr.sci.Indira Durmić, prof.govorila je na temu „Identitet kao prostor izazova” objašnjavajući aspekte identiteta, vrste identiteta kroz sadržaje i odlomke studije Književnost i identitet, autora prof.dr.Vedada Spahića.

Pored edukativnog sadržaja, na tribini su se predstavili i umjetnici koji njeguju bosanskohercegovačku tradicionalnu pjesmu: Safet Dedajić, Muhamed Begić, Almir Zukić i Amina Aljić.

Cilj tribine bio je predstaviti ženu u svim kontekstima njenog bivstvovanja, što se svakako i uspjelo realizovati. Sa tribine je otišla snažna poruka o ulozi i značaju ženskog bića i obavezi žene da očuva bosanskohercegovački kulturni i tradicijski prostor.

Moderatorica tribine bila je Remira Osmanović, akademska glumica Narodnog pozorišta Tuzla u Tuzli.

IMG 0002

IMG 0003

IMG 0001

IMG 5481

IMG 5511

IMG 0005