Održana tematska sjednica Općinskog vijeća Tuzla

vijece5003

Održana tematska sjednica Općinskog vijeća Tuzla

Puno kritike i samokritike moglo se čuti na današnjoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća Tuzla, na kojoj je razmatrana aktuelna situacija, rad Kolegija načelnika i Općinskog vijeća Tuzla, kao i bezbjedonosna situacija u Tuzli.

Govornici su se složili da su protesti građana opravdani, ali su takođe naglasili i da je u tome učestvovao manji procenat onih koji su radničku nevolju pokušali iskoristiti u svoju korist.

Na današnjoj sjednici često se moglo čuti “zna se ko je kriv”, “zna se ko je nadležan”, ali nisu spominjana imena.

vijece4004

Sabahudin Imamović (SDA) istakao je da je običan čovjek izgubio vjeru u državne institucije, a političari osjećaj za ljude. Rekao je da je naše društvo bolesno, studenti neorganizovani, borci rasparčani u puno boračkih organizacija, korupcija prisutna u svemu, a političari su najodgovorniji jer su u njihovim rukama mehanizmi moći. Dok ne bude brige o javnom dobru kao o privatnom, neće nam biti dobro, smatra Sabahudin Imamović i dodaje da svako treba raditi svoj posao.

vijece6010
Načelnik Policijske uprave Tuzla, Vlado Kovačević, podnio je izvještaj, kako o dešavanjima u toku protesta, tako i za nedavnu pucnjavu na Brčanskoj.

Kovačević je rekao da je policiji bilo teško, oni su ipak policija naroda, ali su ovaj put štitili državnu imovinu. Apelovao je na sve da protesti trebaju biti u duhu demokratije i zakona, te da svi trebamo doprinijeti poboljšanju stanja.

Na današnjoj sjednici mnogi su pohvalili rad policije kao i odluku da se povuku 7. februara, jer da nisu, vrlo je vjerovatno da bi bilo i mrtvih, a to su očito neki dobro organizovali i htjeli. Spominjane su kriminalne grupe, anarhija, manipulacija ljudima, protestima, Plenumom, i sreća da su građani prepoznali šta se dešava.

Također je istaknuto da su se građani povukli kad su vidjeli da gore državne zgrade, to je bilo nešto što niko dobronamjeran i pošten prema gradu i državi nije mogao odobriti.

Na tematsku sjednicu pozvani su i radnici propalih tuzlanskih firmi koji su iskoristili priliku da po prvi put na Općinskom vijeću progovore o svojim problemima.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla

izvor: (tuzlarije.net)