Održana tematska sjednica OO SDA Tuzla

ooavgust13001

Održana tematska sjednica OO SDA Tuzla

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u ponedjeljak 26. avgusta ove godine tematsku sjednicu posvećenu predstojećem popisu stanovništva BiH koji će biti obavljen od 01. do 15. oktobra 2013. godine.

Uvodničar je bio predsjednik Operativnog tima SDA BiH i član Glavnog odbora SDA Dževad Mahmutović, koji je govorio o svim važnim pitanjima što se tiču popisa.

ooavgust13024

U svom izlaganju je istakao da je SDA kao jedina državotvorna partija u Bosni i Hercegovini osjetila da je pitanje popisa pitanje opstanka i jačanja države BiH i uključila se u popis, ne želeći od ovoga napraviti nikakvu političku korist. „ Jednostavno želimo da ojačamo državu Bosnu i Hercegovinu. To ćemo učiniti na način da u BiH popišemo stvarno stanje stanovnika. To znači da se Bošnjaci popisuju kao Bošnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i ostali da se izjasne onako kako se osjećaju. To je poruka i Glavnog odbora SDA BiH. Nemaju dilema ni Srbi ni Hrvati kako će se popisati. Mi Bošnjacima pokušavamo da objasnimo šta smo to mi bili kroz historiju, kroz vrijeme. Treba jasno i glasno kazati da smo mi Bošnjaci, da govorimo bosanskim jezikom, on je utemeljen ovdje na ovim prostorima vijekovima. Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se popišu i to tamo gdje su živjeli 1991. godine. Izuzetno je važna stvar da stanovništvo BiH bude popisano onako kako jeste, ali je isto tako važna stvar da disperzija stanovništva Bosne i Hercegovine bude onakva kakva je bila 1991. i da ovaj popis ne pokaže i ne verifikuje na neki način rezultate genocida i etničkog čišćenja koje je provedeno, posebno nad građanima Podrinja „ – istakao je Mahmutović. On je skrenuo pažnju i na najvažnija pitanja u popisnici. „ Najvažnija pitanja su pod rednim brojevima 24, 25 i 26 na popisnici, odnosno na obrascu P1. Važno je da se svako izjasni onako kako se etnički, nacionalno osjeća. Bošnjake pozivam da budu Bošnjaci, da ne budu Bošnjaci Muslimani, Muslimani ili bilo šta drugo izuzev onoga što u suštini jesu „.

Mahmutović je podrctao da SDA popis stanovništva uopšte ne smatra stranačkom aktivnošću i pozvao je sve političke partije da se uključe.. „ Radimo na popisu i pozivamo sve političke partije da se u to uključe ako misle da trebaju. Posebnu saradnju ostvarujemo sa Fondacijom „Popis 2013.-te” u kojoj je ključni nosilac aktivnosti Islamska zajednica na terenu. SDA smatra da je naš posao rad na terenu, dakle kontakt sa ljudima, konkretna edukacija o procesu popisa „.

Bukvarević : Popis stanovništva je odbrana države Bosne i Hercegovine i on je iznad svake politike


Informaciju o dosadašnjim provedenim aktivnostima Operativnog tima OO SDA Tuzla prezentirao je predsjednik Operativnog tima OO SDA Tuzla, doc.dr.Salko Bukvarević ističući da je u decembru prošle godine, na osnovu zaključka Glavnog odbora SDA, oformljen Operativni tim za popis na nivou OO SDA Tuzla te da je tada napravljen prvi krug obilazaka po mjesnim zajednicama. Kazao je da je SDA je kao i svih ovih godina pokazala da je državotvorna stranka i da joj je država BiH iznad stranačkih interesa te je pozvao predsjednike mjesnih odbora kao i cjelokupnu inftrastrukturu Stranke da se maksimalno u narednih 40-tak dana angažuje na ovome za dobrobit Bosne i Hercegovine. „ Mi smo donijeli zaključke da su naši predsjednici mjesnih ogranaka glavni koordinatori za naše mjesne zajednice. To je ogromna odgovornost jer u Tuzli imamo mjesnih zajednica koje su veće i od pojedinih općina u TK i molim sve koordinatore da se maksimalno i najozbiljnije angažuju. Koordinatori IO se zadužuju da zajedno sa Mjesnim ograncima SDA Tuzla uspostave mrežu od najmanje 20 aktivista u svakom Mjesnom odboru za neposredni kontakt sa građanima na terenu u svrhu predstojećeg popisa stanovništva. Imamo priliku da se na jedan slobodan način izjasnimo i da našoj djeci i unucima ostavimo mogućnost da u slobodi dalje grade BiH. Popis stanovništva je odbrana države Bosne i Hercegovine i on je iznad svake politike. Tuzla će sa svojih više od 170.000 stanovnika u tom procesu odigrati značajnu ulogu. Na našoj web stranici možete vidjeti i popisnicu i zakon o popisu i sve ostalo što se ovoga tiče „ – kazao je predsjednik Bukvarević.

O popisu stanovništva i njegovom značaju govorio je i prof.dr. Enver Halilović.

ooavgust13067
Nakon diskusija i velikog broja postavljenih pitanja uvodničarima Općinski odbor SDA Tuzla je prihvatio Informaciju o provedenim aktivnostima Operativnog tima OO SDA Tuzla. Usvojen je i prijedlog plana tribina po mjesnim zajednicama općine Tuzla u periodu od 30.08. do 30.09. koje će realizovati Operativni tim za popis OO SDA Tuzla zajedno sa Operativnim timovima iz Mjesnih Odbora SDA i u neposrednom kontaktu sa građanima iznijeti stavove SDA i izvršiti podjelu propagandnog materijala.

ooavgust13039
Na sjednici je pokrenuta i inicijativa od strane grupe prvih predsjednika i osnivača OO SDA Tuzla da Općinski odbor da podršku legalno i legitimno izabranom Izvršnom odboru i podršku radu rukovodstva OO SDA Tuzla te da se potpisima podrže zaključci i stavovi Općinskog odbora SDA Tuzla sa prošle sjednice. Ova inicijativu OO SDA Tuzla je jednoglasno podržao.

Pročitano je i pismo podrške stavovima OO SDA Tuzla iznesenima na prošloj sjednici uz zaključke sa te sjednice. U pismu se navodi „Mi članovi OO SDA Tuzla dajemo punu podršku stavovima rukovodstva OO SDA Tuzla. Istovremeno odbacujemo sve neistine koje o ovom Općinskom odboru iznose određene neformalne grupe. Iskreno se nadamo da ćete dati punu podršku očuvanju i jedinstvu SDA „.

Donesen je zaključak da se Predsjedniku SDA BiH gospodinu Sulejmanu Tihiću i članovima Predsjedništva uputi dopis sa pismom podrške radu i stavovima OO SDA Tuzla, kao i zaključcima usvojenim na sjednici OO SDA Tuzla u proširenom sazivu održanoj 05.07.2013. godine.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla