Održana svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana nezavisnosti BiH

p2280973

Održana svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana nezavisnosti BiH

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH održana je svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona kojoj je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježju na Slanoj Banji.

Predsjedavajući Skupštine TK Bajazit Jašarević je u svom obraćanju govorio o značaju ovog praznika naglasivši da je misija građana Bosne i Hercegovine da sačuvaju i zaštite njen integritet, iskazavši pritom zahvalnost i priznanje svima koji su taj integritet branili svojim životima.

 

 

 

                                                                       

p2280983 Dužnost svih nas je da poštujemo principe referenduma koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine kada se većina glasača pozitivno izjasnila za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Hrvata, Srba i pripadnika drugih naroda koji žive u BiH. Na taj način je naša država ispunila jedan od uslova međunarodne zajednice da dobijemo međunarodno priznanje i 25. maja 1995. godine je postala članica UN-a. Time je od strane međunarodne zajednice potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Dostojanstveno i odgovorno želimo potvrditi osnovni naš cilj, a to je sačuvati i zaštititi integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao državne zajednice multietničkog, multukulturalnog i multureligijskog društva. Iskoristio bih priliku da izrazim zahvalnost i priznanje svima onima koji su u vrijeme agresije na državu BiH smogli snage da brane ljudske vrijednosti i civilizacijske tekovine na ovim prostorima ugrađujući u njene temelje najveće vrijednosti – svoje živote i stvarajući tlo za izgradnju zajednice u kojoj će se vladavinom zakona i zaštitom ljudskih prava i sloboda izgraditi zemlja po mjeri svakog njenog čovjeka.

Fatihom i minutom šutnje odana je počast svim šehidima i poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992.-1995. godine.

Centralni referat u povodu Dana nezavisnosti BiH podnio je premijer TK Sead Čaušević naglasivši značaj ovog datuma za opstojnost države BiH i njenih građana.

Na kraju svečane sjednice čestitke svim građanima naše zemlje za Dan nezavisnosti BiH uputili su predsjedavajući Skupštine TK i premijer Tuzlanskog kantona.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla