Održana sjednica OO SDA Tuzla: Jednoglasno podržana lista kandidata

35oosdatz016

Održana sjednica OO SDA Tuzla: Jednoglasno podržana lista kandidata

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je 14. juna 2014. godine redovnu sjednicu. Na dnevnom redu bila je Informacija o realizaciji Odluke generalnog sekretara SDA BiH, utvrđivanje liste prijedloga kandidata SDA Tuzla za Opće izbore 2014. godine te tekuća pitanja.


Predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević informisao je Općinski odbor da su kadrovi SDA bili direktno uključeni u akcije pomoći stanovništvu i privrednim subjektima koji su pogođeni poplavama i klizištima. Opredjeljenje svih nivoa SDA je da je prioritetan zadatak svakog člana Stranke i svakog organa Stranke pomoć građanima ugroženim od elementarne nepogode. Samo aktivnostima kadrova i aktivista OO SDA Tuzla, oko 500 porodica je direktno dobilo neku od vrsta pomoći. Takođe kadrovi SDA intenzivno rade i na pomoći Rudniku „ Kreka” koji je pretrpio veliku štetu zbog poplava. Na osnovu Odluke generalnog sekretara SDA BiH 16.05.2014. godine imenovan je krizni štab OO SDA Tuzla kako bi se pomoglo stanovnicima poplavljenih područja. Članovi štaba i aktivisti OO SDA Tuzla su obišli sve mjesne zajednice općine Tuzla, sagledali stanje na terenu i pružali pomoć sugrađanima, u koordinaciji sa predsjednicima mjesnih odbora SDA i predsjednicima radnih grupa te povjerenicima SDA u Savjetima mjesnih zajednica.

35oosdatz001
Predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla doc.dr.Salko Bukvarević informisao je Općinski odbor o realizaciji Odluke generalnog sekretara SDA BiH. Podsjećamo, nakon iscrpne rasprave Izvršnog odbora SDA Tuzla koja je obavljena po pristizanju Odluke, zadužen je Pravni savjet koji je uputio predmet „ Uputa za postupanje po Odluci generalnog sekretara SDA” gdje se od Predsjedništva SDA BiH kao organa Stranke traži da odgovori na ovu Uputu. Odgovor na ovaj predmet još nije dostavljen u OO SDA Tuzla. Stav IO SDA Tuzla je da kad se dobije Odluka organa Stranke, tj. Predsjedništva ili Predsjednika, da se po istoj postupi u što kraćem roku.

35oosdatz007
Predsjednik Salko Bukvarević je napomenuo da je Općinski odbor do sada uvijek ispoštovao svaku odluku višeg organa Stranke. Izvršni odbor je čvrstog stava da se ni ovaj put ne bi smio kršiti Statut Stranke. Takođe, niko iz Izvršnog odbora SDA Tuzla nije imao niti jednu zamjerku na bilo koje ime koje je dostavljeno u Odluci generalnog sekretara SDA, kao i boračkih organizacija, Asocijacije mladih, grupe članova SDA, nego se principijelno drži Statuta Stranke i smatra da svi prijedlozi koji su stigli u OO SDA Tuzla trebaju ravnomjerno biti zastupljeni na listi za proširenje Izvršnog odbora SDA Tuzla te se ponuditi Skupštini da izabere, i da će svih izabranih pet novih članova biti dobrodošli u Izvršni odbor SDA Tuzla.

OO SDA Tuzla jednoglasno je podržao stav Izvršnog odbora SDA Tuzla da se nakon što stigne odgovor Predsjedništva SDA na Uputu, postupi po osnovu iste.

35oosdatz011
Općinski odbor SDA Tuzla pokazao je jedinstvo i prilikom druge tačke dnevnog reda, odnosno kod utvrđivanja liste kandidata SDA Tuzla za Opće izbore 2014. godine. Po dopisu KO SDA TK-a, Općinski odbori su bili dužni da do 15.06. 2014.godine utvrde svoje prijedloge kandidata za Parlamentarne izbore. Mjesni odbori SDA Tuzla predložili su ukupno 55 kandidata. U proceduri Kadrovska komisija i Izvršni odbor su usaglasili sljedeće prijedloge: za Skupštinu TK: Izet Šabotić, Harun Avdagić, Muris Andelija, Belma Smajić i Minela Spahić ; za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine : Zijah Rifatbegović, Salko Zildžić, Albina Vicković ; za Parlamentarnu Skupštinu BiH Hazim Rančić i Mirha Agić. Lista je jednoglasno podržana od strane Općinskog odbora SDA Tuzla, te će biti upućena u daljnju proceduru prema Kantonalnom odboru SDA TK. Kako nalaže Statut, konačnu listu utvrdit će Predsjedništvo Stranke. Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla jednoglasno je kandidovao gospodina Bakira Izetbegovića za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

35oosdatz013
Predsjednik Bukvarević je informisao Općinski odbor da je intenziviran rad u OO SDA Tuzla gdje se već petnaest dana održavaju sastanci predsjednika i članova Operativnog izbornog štaba SDA Tuzla i članova radnih grupa sa izbornim štabovima mjesnih odbora. Cilj sastanaka je međusobno upoznavanje, sagledavanje stanja na terenu i utvrđivanje mikrostrategije predizbornog djelovanja za svaki mjesni odbor pojedinačno, kako bi se SDA na izborima u oktobru 2014. godine vratila na pobjednički tron na svim nivoima za koje se ove godine sprovode izbori u Bosni i Hercegovini.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla