Održana prva redovna sjednica Savjeta načelnika općina – kandidata SDA

banovici2

Održana prva redovna sjednica Savjeta načelnika općina – kandidata SDA

 

U Banovićima je održana prva redovna sjednica Savjeta načelnika općina – kandidata SDA.

Sjednicom su predsjedavali zamjenici predsjednika Savjeta: Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, Bego Birparić, načelnik općine Banovići, i Asim Mekić, načelnik općine Busovača. Sjednici Savjeta načelnika prisustvovali su Sanjin Halimović i Asim Sarajlić, potpredsjednici SDA.

banovici1
Savjet je razmatrao aktuelnu političku situaciju na nivou lokalne samouprave, te aktivnosti i pripreme za popis stanovništva i registraciju birača. Razmatrane su preporuke o procesu reforme Ustava Federacije BiH koje su dostavljene federalnom Parlamentu, a sačinjene od strane ekspertne grupe za izmjenu Ustava FBiH.

Savjet načelnika smatra da lokalna samouprava treba dobiti svoje mjesto u Ustavu FBiH, te da se definiraju osnovna načela koja garantiraju pravo građanima na lokalnu samoupravu.


U okviru Savjeta usvojena je odluka o formiranju odbora za vođenje, organizaciju popisa stanovništva, pravna pitanja, ustavne reforme, turizam, privredu, te druga važna pitanja za lokalnu samoupravu.

Ovim povodom delegacija Stranke demokratske akcije je položila cvijeće na Centralnom šehidskom obilježju ispred Radničkog doma u Banovićima, te posjetila Direkciju Rudnika – Turije i uživala u vožnji turističkim vozom Ćirom.

banovici3
sda.ba