Održana press konferencija Kluba vijećnika SDA u OV Tuzla: Aktueliziranje komunalnih problema u MZ Centar

miki

Održana press konferencija Kluba vijećnika SDA u OV Tuzla: Aktueliziranje komunalnih problema u MZ Centar

Na poziv građana Mjesne zajednice Centar, Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla, održao je press konferenciju kako bi se aktuelizirala komunalna problematika u ovoj mjesnoj zajednici. 

 

„ Prvi i najveći problem ove mjesne zajednice su klizišta kojih ima zaista mnogo. Na ovoj lokaciji se nalazi oko desetak klizišta koja su nastala zbog neodvođenja oborinskih i kanalizacionih voda. Drugi problem su divlje deponije i mali broj kontejnera koji bi zadovoljio potrebe domaćinstava. U ovoj mjesnoj zajednici živi preko 2000 građana koji nemaju gdje bacati smeće te su primorani da ga odlažu u blizini svojih kuća. Situaciju usložnjava to što psi lutalice vrlo brzo raznesu otpatke po cijelom naselju, što predstavlja opasnost za građane zbog mogućeg širenja zaraze i pojave pacova.Naročito sramotno je velika deponija na samom ulazu u mezarje „ Borić“. Tu je i problem u vezi sa mezarjem u Dolovima gdje je potrebno asfaltirati samo osamdeset metara da bi se Tuzlaci imali gdje ukopati jer su naša groblja i mezarja puna „ –  kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla dr. Mirsad Malohodžić.

  

 

 

mezarje „ Mi smo od svojih sredstava od oko sedam hiljada konvertibilnih maraka očistili mezarje „ Dolovi „ za još oko hiljadu mjesta, građani su iskrčili zemljište, zagradili, napravili kapiju. Sad nam je sporno dodatnih sedam hiljada konvertibilnih maraka da bismo mogli napraviti osamdeset metara puta „ – rekao je Enis Rekić iz MZ „ Centar“.

 

 

 

Osim toga, u Mjesnoj zajednici Centar, kako tvrde građani,  postoji problem i neriješene kanalizacione mreže i izljevanja fekalija u neposrednoj blizini stambenih objekata. 

 kanal                                                                                                       

 „ Ja živim ovdje četrdeset godina. Bilo i do sada pucanja terena kao uostalom i u drugim dijelovima grada. Međutim, otkako su jezera napravljena nije urađena i prilagođena infrastruktura što se tiče kanalizacije. Moja kuća je 4 metra propala. Još od 1991. godine su krenule podzemne vode koje su povukle ovo zemljište. U šestom mjesecu prošle godine je došlo do ponovnog većeg otcjepljenja tla. Civilna zaštita je napravila, kako su tada kazali  privremeno rješenje za odvod tih podzemnih voda, međutim to još uvijek tako stoji i stvara nam još veći  problem. Fekalne vode nam se sada slijevaju direktno pred kuću, a u ljetnom periodu se naseljem širi vrlo neugodan miris „ – kazala je Belkisa Hasić, mještanka MZ Centar.

Građanima MZ Centar veliki problem predstavljaju i tzv. „ udarne rupe“ na asfaltu koje nastaju zbog slijeganja terena. Mještani su takođe nezadovoljni i nepostojanjem igrališta za djecu.

Savjet MZ Centar je o cijeloj ovoj problematici slao urgencije nadležnim službama, međutim još uvijek nije nađeno nikakvo rješenje.

 

 

                                                                                                 Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla