Održana komemorativna sjednica povodom smrti predsjednika SDA Sulejmana Tihića

Komemoracija-1746

Održana komemorativna sjednica povodom smrti predsjednika SDA Sulejmana Tihića

Dijeljenje

140927023.40 xl-400x300
Danas je u Parlamentarnoj Skupštini BiH održana komemorativna sjednica povodom preseljenja na ahiret predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Komemoracija je počela intoniranjem himne i učenjem Fatihe rahmetli predsjedniku Tihiću.

Prisutnima su se obratili Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Staša Košarac, šef Kluba poslanika i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, te potpredsjenik Stranke Adil Osmanović.

U svom obraćanju predsjedavajući Izetbegović istakao je da je prerana smrt Sulejmana Tihića veliki gubitak za sve nas, njegovu rodbinu i prijatelje, za njegovu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Za njegovu SDA na čijem je čelu bio sve do smrti.

„Sulejman Tihić je bio dobar čovjek, uzoran otac, suprug i djed svojih petero unučadi. Bio je vrijedan, odgovoran i izuzetno sposoban političar i državnik. Na političku scenu unosio je mirnoću, pragmatičnost i davao joj je pozitivan i prepoznatljiv ton. Nudio je saradnju, rješenja i dogovore umjesto prepirki, podjela i netrpeljivosti. Volio je svoju domovinu i sve ljude u njoj. Nije pravio razlike među njima”, kazao je Izetbegović.

Istakao je kako ni boravak u koncentracionim logorima, od aprila do augusta 1992. godine, ni torture koje je prošao, nisu uspjele promijeniti Sulejmana Tihića, te kako je u vrlo osjetljivom političkom trenutku preuzeo vođenje SDA i uspješno to činio sve do svoje smrti.

„Nacionalni program Bošnjaka definisao je sa tri riječi: “Država Bosne i Hercegovina”! Duboko je razumijevao senzibilitet i najtananije niti od kojih je satkana naša zemlja. Zato je, kao svoj politički kredo, često ponavljao poznatu rečenicu: „Korak po korak, ali stalno naprijed”.Kao lider SDA i kao član Predsjedništva dao je snažan pečat pozitivnim procesima u BiH, a posebno onim koji su se odvijali od 2002. do 2006. godine”, istakao je predsjedavajući Izetbegović.

Svoj govor predsjedavjući Izetbegović završio je riječima „U jedno možemo biti sigurni: iza Sulejmana Tihića ostaje snažnija Bosna i Hercegovina za koju se cijeli svoj život dosljedno, uporno i nepokolebljivo borio. Neka mu je lahka zemlja Bosanska”.


Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić rekao je da je rahmetli Tihić radio jako puno, ne samo za Bošnjake, već za sve građane BiH.”Rušio je nepremostive barijere, prvi pružao ruku i bio na putu BiH i njenih građana”, kazao je Sarajlić.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović kazao je da je Sulejman Tihić političku širinu i umjerenost učio od prvog predsjednika SDA Alije Izetbegovića, koji mu je povjeravao najodgovornije zadatke.”Nastavio je izgrađivati SDA kao modernu političku organizaciju evropskog tipa”, kazao je Osmanović, dodavši da je dao ogroman doprinos u obnovi povjerenja među narodima BiH i u izgradnji demokratskih temelja BiH.

Komemorativne sjednice predsjedniku SDA održane su u svim općinskim odborima Stranke.

Nakon komemoracije na platou ispred Parlamentarne Skupštine BiH dženazu predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću klanjalo nekoliko hiljada ljudi. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Posljednjem ispraćaju prisutvovali su članovi porodice Tihić,mnogobrojni prijatelji, saradnici, predstavnici svih nivoa vlasti, diplomatskog kora, te mnogobrojni građani koji su odali počast rahmetli Sulejmanu Tihiću.

sda.ba