Općinski odbor SDA Tuzla podržao stavove Izvršnog odbora SDA Tuzla po dopisu KO SDA TK–a

2sjednicaootz001

Općinski odbor SDA Tuzla podržao stavove Izvršnog odbora SDA Tuzla po dopisu KO SDA TK–a

 

Općinski odbor SDA Tuzla održao je u petak 05. jula 2013. godine drugu redovnu sjednicu, u proširenom sazivu. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i razmatranje stavova Izvršnog odbora SDA Tuzla po dopisu KO SDA TK–a br.43/13 od 27.05.2013. godine. Općinski odbor SDA Tuzla jednoglasno je podržao ove stavove Izvršnog odbora.


„ SDA kao demokratska stranka raspravlja o svim otvorenim pitanjima. Dakle danas smo zakazali redovnu sjednicu Općinskog odbora na koju smo stavili jednu od tačaka dnevnog reda i ovu na kojoj smo raspravljali sa potpisnicima jednog pisma koje je upućeno prema Kantonalnom odboru SDA TK i centrali Stranke, u kojem ta grupa ljudi izražava svoje viđenje kompletne procedure izbora unutar Općinskog odbora SDA Tuzla i vođenje ovog Općinskog odbora. Prije svega danas smo željeli da raspravimo o stavovima Izvršnog odbora. Jasno smo se izjasnili da je procedura u potpunosti ispoštovana, da smo imali dvoje izbore unutar Općinskog odbora, da smo imali sada rekonstrukciju, da nije bilo niti jedne žalbe na izbornu proceduru. Od 79 delegata koji su prisustvovali sjednici Programsko-izborne Skupštine 06. maja ove godine, tajnim glasanjem 73 je glasalo ZA proširenje IO SDA Tuzla, 2 su samo bila protiv i 4 su listića bila nevažeća. Znači ova grupa potpisnika pisma smatra da treba napraviti određene kadrovske promjene. Mi smatramo da to treba sve raditi u sklopu procedure, u okviru Statuta Stranke. Želimo sa njima da razgovaramo, da vodimo otvoren razgovor gdje ćemo analizirati određene prijedloge jer želimo da svaki član Stranke učestvuje u proceduri predlaganja, a organi Stranke donose odluke.

Naš stav je da su svi članovi Izvršnog odbora, svi članovi Općinskog odbora u skladu sa zakonom građani Tuzle koji ostvaruju svoje biračko pravo aktivno, pasivno, imaju svoj CIPS, oni učestvuju u organima Stranke, daju doprinos u njenom radu i predloženi su od strane svojih mjesnih odbora u proceduri. Oni su dakle građani grada Tuzle. Opaska iz pisma da u Izvršnom odboru nema niti jednog Tuzlaka nije tačna.
Mi smo demokratska stranka koja o svim pitanjima raspravlja, bilo to pokrenuto od strane člana SDA, organa SDA ili viših organa Stranke. Ova grupa se obratila KO SDA TK i centrali, to je vraćeno na raspravu Općinskom odboru jer imamo stav Izvršnog odbora o tom pismu „ – kazao je predsjednik Općinskog odbora SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević.

2sjednicaootz021
Učešće u raspravi o ovoj tački uzelo je više od petnaest gostiju OO SDA Tuzla i veliki broj članova Općinskog odbora.

Kao najveće tijelo SDA na nivou općine Tuzla, OO SDA Tuzla je jednoglasno, a nakon što je saslušao izlaganja gostiju, podržao ove stavove Izvršnog odbora SDA Tuzla. Svoje izjašnjenje će proslijediti dalje prema višim organima Stranke.
Na ovoj sjednici se nije desio niti jedan incident, bez obzira na različita mišljenja, i ovim činom SDA Tuzla je pokazala da u demokratiji unutar Stranke prednjači u odnosu na druge političke partije.

Još jednom je potvrđeno jedinstvo i snaga OO SDA Tuzla kao i to da uvijek djeluje u demokratskom ambijentu.

Sa sjednice je upućen poziv potpisnicima navedenog pisma da zajedno sa Izvršnim i Općinskim odborom SDA Tuzla uzmu učešće u radu za prosperitet  Tuzle, za dobrobit BiH, te na jačanju SDA.

O podršci koju predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević ima sa terena, dovoljno govori činjenica da je na Skupštini 73 člana, od ukupno 79, glasalo za prijedlog koji je dao predsjednik, a koji se odnosi na proširenje Izvršnog odbora SDA Tuzla.

2. redovnoj sjednici OO SDA Tuzla prisustvovali su kao gosti potpredsjednik SDA BiH Sadik Ahmetović i predsjednik KO SDA TK i član Predsjedništva SDA BiH Amir Fazlić, koji su se obratili skupu, pohvalili rukovodstvo Općinskog odbora SDA Tuzla za organizovanje ove sjednice i mogućnost demokratske rasprave.

2sjednicaootz006
Općinski odbor SDA Tuzla jednoglasno je usvojio i Poslovnik o radu OO SDA Tuzla uz manje tehničke primjedbe.

OO SDA Tuzla raspravljao je i o aktivnostima vezanim za popis stanovništva kao i o stavu OO SDA koji se odnosi na izbor članova Savjeta u mjesnim zajednicama. Ponovo je istaknuto da je SDA Tuzla za jedinstven grad Tuzlu, ali isto tako i za poštivanje Izbornog zakona, Statuta Općine i demokratske volje građana.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla