Održana 39. redovna sjednica OO SDA Tuzla : Statut Grada mora biti u funkciji jačanja uloge mjesnih zajednica

39oosdatz002

Održana 39. redovna sjednica OO SDA Tuzla : Statut Grada mora biti u funkciji jačanja uloge mjesnih zajednica

Dijeljenje

39oosdatz001
Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je u petak 13. marta 2015. godine 39. redovnu sjednicu u proširenom sazivu. Na dnevnom redu bilo je razmatranje aktuelne političke situacije i procesa implementacije izbornih rezultata, razmatranje nacrta Statuta Grada Tuzle, utvrđivanje inicijative za izmjenu naziva Općinskog odbora SDA Tuzla u Gradski odbor SDA Tuzla, razmatranje Odluke o provođenju redovnih izbora u SDA BiH i tekuća pitanja.

Predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr.sc. Salko Bukvarević informisao je Općinski odbor o aktuelnoj političkoj situaciji, pregovorima političkih stranaka u vezi sa imenovanjem Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH sa akcentom na stavove Predsjedništva SDA o tom pitanju i aktivnostima pregovaračkog tima na čelu sa gospodinom Bakirom Izetbegovićem koje su već rezultirale uspostavom nove parlamentarne većine na državnom nivou, usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH, kao i drugim koristima za BiH i sve njene građane.

39oosdatz008

Najvažnija tačka dnevnog reda bila je razmatranje nacrta Statuta Grada Tuzle, a Općinski odbor su o ovoj temi informisali predsjednik Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Tuzle Sabahudin Imamović i predsjednik Savjeta za pravna pitanja OO SDA Tuzla Emir Softić.
Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzle i Savjet za pravna pitanja OO SDA Tuzla su se u proteklom periodu aktivno uključili u analizu i doradu ponuđenog nacrta ovog dokumenta, a u javnoj raspravi koja je sprovedena po mjesnim zajednicima učešće je uzeo veliki broj povjerenika i aktivista Stranke demokratske akcije koji su ponudili prijedloge za izmjene i dopune Statuta Grada od kojih je najznačajnija izmjena Člana 96. stav 1 koji bi ubuduće trebao da glasi : „ Savjet mjesne zajednice bira i razrješava Gradsko vijeće Tuzla, prema zvaničnim izbornim rezultatima sa posljednjih lokalnih izbora za teritoriju grada Tuzla, a u skladu sa izbornim rezultatima koje je politička stranka ostvarila u mjesnoj zajednici u kojoj se vrši izbor članova Savjeta mjesne zajednice.” Osim toga, u Članu 96. dodaje se stav 4. Statuta koji glasi: „ Kandidat za člana Savjeta MZ mora imati prebivalište na području te MZ”.

Ono za šta se takođe zalaže SDA u Tuzli je da donošenje Statuta Grada mora biti u funkciji jačanja uloge mjesnih zajednica kao sada osnovnih organizacionih jedinica Grada Tuzle. Stav SDA je da u radu Savjeta ne trebaju učestvovati političke stranke koje nisu na tom području aktivne i koje građani nisu prepoznali te da organi moraju imati demokratski legitimitet, a imat će ga ako se realiziraju rezultati sa lokalnih izbora.

Nakon početnih izlaganja i diskusije, Općinski odbor SDA Tuzle je jednoglasno podržao primjedbe na Statut i prijedloge izmjena i dopuna na nacrt Statuta Grada Tuzle koje je sačinio Savjet za pravna pitanja OO SDA Tuzla.

Općinski odbor je dao podršku Klubu vijećnika i Pravnom savjetu da nastavi sa ovim aktivnostima, a upućena je zahvalnost svim povjerenicima u ime SDA koji su uzeli učešće u javnoj raspravi po mjesnim zajednicama gdje su zastupali stavove Kluba vijećnika SDA Tuzla.

39oosdatz014

U okviru treće tačke Općinski odbor SDA Tuzla je utvrdio inicijativu za izmjenu naziva Općinskog odbora SDA Tuzla u Gradski odbor SDA Tuzla.

Pod četvrtom tačkom dnevnog reda razmatrana je Odluka o provođenju redovnih izbora u SDA BiH. Predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević je informisao Općinski odbor o usvojenim odlukama Glavnog odbora o raspisivanju redovnih izbora u SDA koji će se okončati održavanjem 6.redovnog Kongresa Stranke 26.maja 2015.godine.

Općinski odbor SDA Tuzla je zadužio Izvršni odbor SDA Tuzle i mjesne odbore da u najkraćem roku formiraju Izborne komisije u skladu sa Statutom i izbornim pravilima kako bi se krenulo u realizaciju predstojećih aktivnosti.

39oosdatz017
Pod tekućim pitanjima član Savjeta za kulturu i sport i organizator tradicionalnog festivala „ Sevdalinko u srcu te nosim” gospodin Rašid Milkunić je pozvao članstvo Općinskog odbora SDA Tuzla da se što masovnije odazove na ovu manifestaciju koja će se održati 9. aprila ove godine u BKC-u Tuzla.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla