Održana 37. redovna sjednica OO SDA Tuzla

37oosdatz001

Održana 37. redovna sjednica OO SDA Tuzla

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održao je 10. novembra 2014. godine redovnu sjednicu. Na dnevnom redu bila je Informacija o izbornim rezultatima na Općim izborima 2014. godine, Informacija o implementaciji izbornih rezultata i tekuća pitanja.

Na prijedlog MO SDA Donja Obodnica, prije početka radnog dijela sjednice upriličena je mala svečanost gdje su novim članovima iz reda Asocijacije mladih OO SDA Tuzla sa područja ovog ovog mjesnog ogranka uručene članske karte Stranke.

U uvodnom izlaganju predsjednik Operativnog izbornog štaba SDA Tuzla Emir Softić je informisao Općinski odbor o radu Štaba, od formiranja do kraja izborne kampanje. OIŠ SDA Tuzla u izvještajnom periodu je vodio aktivnosti u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima, te smjernicama i zaključcima Centrale SDA BiH, Glavnog izbornog štaba SDA BiH i Kantonalnog Izbornog štaba SDA TK-a.

Predsjednik OO SDA Tuzla Salko Bukvarević je istakao da je u relativno nepovoljnom političkom ambijentu SDA Tuzla ostvarila solidan izborni rezultat i zadržala stabilno biračko tijelo. U odnosu na izbore iz 2010.godine ostvaren je rast naklonosti glasača za preko 2000 glasova, a u poređenju sa lokalnim izborima povećanje je za oko 600 glasova. Kandidatima SDA Tuzle pripalo je i najviše pojedinačnih glasova sa tuzlanskih biračkih mjesta. Ono čime se nije zadovoljno, rečeno je, jeste da u poređenju sa drugim opštinama glasačko tijelo SDA Tuzle nedovoljno prati broj glasova i za kandidate, te to ostaje da se popravlja u narednim izbornim ciklusima.

Naročitu zahvalnost predsjednik OO SDA Tuzla je u ime Općinskog odbora SDA Tuzla iskazao zamjeniku predsjednika SDA gospodinu Bakiru Izetbegoviću na podršci u kampanji i posebno na podršci u realizaciji projekata na području Tuzle, a koje je kandidirao Općinski odbor SDA Tuzla.

Zahvalnost je iskazana i svim kandidatima SDA Tuzle što su dostojanstveno sproveli kampanju i predstavljali Stranku, kao i Operativnom izbornom štabu OO SDA Tuzla na odgovornom i timskom radu u proteklom periodu, te velikom broju predsjednika Mjesnih odbora na uloženom trudu i aktivnostima koje su zajednički vođene.

Doprinos u predizbornoj kampanji od njenog početka i do samog kraja je dala Asocijacija mladih Općinskog odbora i Asocijacija žena Općinskog odbora SDA Tuzla kao i Asocijacija Fatma, na čemu im je Izborni štab odao zahvalnost i priznanje.

Općinski odbor SDA Tuzla prihvatio je Informaciju o izbornim rezultatima na Općim izborima 2014. godine uz zaključak da su mjesni odbori SDA Tuzle obavezni da sačine analizu svojih izbornih rezultata i u što kraćem roku ih dostave Operativnom izbornom štabu SDA Tuzla.

Zadužen je Operativni izborni štab da u narednom periodu dostavi konačan izvještaj o svom radu i kompletnu analizu izbornih rezultata.

37oosdatz00837oosdatz007

37oosdatz010

Upućena je čestitka onim mjesnim ograncima gdje je SDA ostvarila napredak u broju glasova, a posebno gdje je ostvarila izbornu pobjedu kao i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva, gospodin Bakir Izetbegović.

Pod drugom tačkom dnevnog reda Općinski odbor SDA Tuzla je upoznat sa Informacijom o implementaciji izbornih rezultata i o pregovorima koje vodi Predsjedništvo SDA BiH u vezi sa formiranjem vlasti u BiH.

Predsjednik OO SDA Tuzla doc.dr.sc. Salko Bukvarević je u ime Općinskog odbora uputio čestitku građanima Tuzle na ispunjavanju kriterija općine po Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kojim je predviđena mogućnost formiranja Grada Tuzle.

Čestitka je upućena i gradskim vijećnicima SDA jer su proglašeni prvim gradskim vijećnicima u novijoj historiji Tuzle. Ovaj status je, rečeno je, potpuno opravdan shodno broju stanovnika, urbanoj infrastrukturi te iz razloga što je Tuzla oduvijek bila sportsko, kulturno i privredno sjedište Tuzlanskog kantona.

37oosdatz013

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla