Održana 15. redovna sjednica OO SDA Tuzla

img_3170

Održana 15. redovna sjednica OO SDA Tuzla

img_3174
Informacije o radu Izvršnog odbora SDA Tuzla te Kluba vijećnika SDA Tuzla u proteklom periodu kao i razmatranje i usvajanje plana aktivnosti OO SDA Tuzla za naredni period
bile su glavne teme 15. redovne sjednice Općinskog odbora SDA Tuzla.

Kako je predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević informisao prisutne, u proteklom periodu od tri mjeseca otkako je održana posljednja sjednica Općinskog odbora, Izvršni odbor Stranke je zasjedao tri puta. Na sjednicama se raspravljalo o dopisu Savjeta SDA BiH te su razmotreni prijedlozi Savjeta OO SDA Tuzla o izmjenama i dopunama zakona u oblasti privrede i ekonomije, kulture i sporta, zaštite okolice, zdravstva. Upućeni su određeni prijedlozi u dalju proceduru.

Delegacija OO SDA Tuzla je obišla dvadeset mjesnih zajednica, uglavnom u okviru obilježavanja Dana Mjesnih zajednica općine Tuzla, ali i povodom turnira i drugih svečanosti. Uzeto je i učešće na obilježavanju značajnih datuma – 4.aprila, početka pružanja tuzlanskog otpora agresiji na BiH, 15. aprila – Dan Armije RBiH, 10. maja – godišnjice pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Senada Hodžića „Crnog Labuda“, 15. maja – dana pobjede patriota Tuzle u bici na Brčanskoj Malti te 25. maja – dana pogibije tuzlanske mladosti na Kapiji. U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na stradalu tuzlansku mladost na Kapiji, OO SDA Tuzla je posjetila i delegacija Asocijacije žena SDA iz Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je na Kapiji odala počast i položila cvijeće, te prisustvovala komemoraciji. Takođe, gost Tuzle tim povodom je bio i član Predsjedništva BiH gospodin Bakir Izetbegović.

img_3176Predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević je napomenuo i da je delegacija OO SDA Tuzla na poziv Centrale SDA i Političke akademije SDA prisustvovala sastancima Savjeta SDA BiH u Fojnici u  junu ove godine, te je informisao Općinski odbor o najznačajnijim temama o kojima se razgovaralo. Tu se prije svega izdvaja aktuelna politička situacija u našoj zemlji o kojoj je na sastanku u Fojnici između ostalih govorio predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić koji je ocijenio da implementacija izbornih rezultata ide veoma teško, ali i to da koalicija SDA-SDP nema alternativu i da je jedina koja se može suprotstaviti pokušajima rasturanja Bosne i Hercegovine. Na Savjetovanju se govorilo i o usaglašenim projektima u razvoju BiH među koalicionim partnerima, a među tim projektima su najznačajniji oni koji se odnose na zapošljavanje i energetski sektor.

O radu Kluba vijećnika SDA Tuzla u proteklom periodu, govorio je predsjednik Kluba dr. Mirsad Malohodžić koji je ukratko informisao Općinski odbor o sadržaju nekoliko posljednjih sjednica Općinskog vijeća i najznačajnijim tačkama o kojima se raspravljalo. Malohodžić je kazao da vijećnici SDA redovno iznose inicijative i vijećnićka pitanja na sjednicama te podržavaju sve ono što je dobro za građane Tuzle bez obzira na to od koga dolaze prijedlozi. Pozvao je predsjednike mjesnih ogranaka da se više aktiviraju i donose svoja pitanja i inicijative, a kako bi Klub vijećnika SDA na Vijeću još intenzivnije radio na rješavanju problema građana. U ovom kontekstu, predsjednik Salko Bukvarević je potsjetio prisutne na odluku Izvršnog odbora SDA Tuzla o formiranju Radnih grupa u kojima učestvuju vijećnici, članovi IO i predsjednici mjesnih ogranaka te je zamolio za maksimalnu informisanost predsjednika ogranaka o problemima u mjesnim zajednicama, (ne)realizaciji projekata i daljnjim potrebama, a sve sa ciljem kako bi se djelovalo na terenu i uticalo na rješavanje prije svega komunalnih problema građana općine Tuzla.

Učešće u diskusiji na ovu temu je uzelo više predsjednika mjesnih ogranaka i članova povjereničkih odbora koji su govorili uglavnom o komunalnoj problematici u njihovim mjesnim zajednicama i o tome da je veoma malo projekata po GAP-u realizovano, što se posebno odnosi na prigradske mjesne zajednice.  Naglašeno je da nije realizovano čak ni ono za šta su građani sakupili sredstva.

img_3171

Kada je riječ o aktivnostima OO SDA Tuzla za naredni period, najznačajnija od njih svakako je obilježavanje 21. godišnjice OO SDA Tuzla 5. avgusta ove godine. Kao i svake godine,  8. avgusta na dan rođenja rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, biće organizovana posjeta njegovom mezaru u Sarajevu gdje će se položiti cvijeće i proučiti fatiha.

Takođe,  jedna od veoma značajnih aktivnosti za predstojeći period koju je podržao Općinski odbor je humanitarna akcija koju OO SDA Tuzla organizuje skoro svake godine.  U ovoj akciji učešće mogu uzeti svi članovi Stranke, simpatizeri i građani općine Tuzla. Akcija se sprovodi od 28. 06. 2011.- 15.08.2011. godine na dobrovoljnoj osnovi kroz uplatu novčanih priloga ili u prehrambenim artiklima. Donirana novčana sredstva biće utrošena za kupovinu prehrambenih paketa za građane Tuzle koji su u stanju socijalne potrebe. OO SDA Tuzla je pozvao sve članove Stranke, a pogotovo one koji imaju paušal,a na poziciji su po prijedlogu SDA, da uplate barem 30 KM-a koliko je potrebno za kupovinu jednog paketa. Predloženo je da se svi uključe koliko mogu u pronalazak sponzora za ovu humanitarnu akciju u kojoj je prošle godine na ovakav način prikupljeno oko 400 paketa.

U povodu ramazanskog Bajrama OO SDA Tuzla tradicionalno i ove godine organizuje Bajramski malonogometni turnir, 13. po redu, o čemu je u ime Organizacionog odbora Turnira govorio Edis Bajić. On je kazao da će se OO potruditi da ovaj turnir bude na nivou dosadašnjih te da je to jedan od najznačajnijih turnira na području općine Tuzla. Predviđeno je učešće malo većeg broja ekipa nego prošle godine. Konačan broj ekipa će se znati do 31. jula ove godine.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla