Održana 14. redovna sjednica OO SDA Tuzla

oo140

Održana 14. redovna sjednica OO SDA Tuzla

Informacija o realizovanim aktivnostima  OO SDA Tuzla u proteklom periodu te Informacija o implementaciji izbornih rezultata  odnosno o formiranju zakonodavne i izvršne vlasti na kantonalnom, federalnom i državnom nivou bile su glavne teme 14. redovne sjednice Općinskog odbora SDA Tuzla koja je održana u proširenom sazivu.

Kako je predsjednik OO SDA Tuzla dr. Salko Bukvarević informisao Općinski odbor Stranke, u proteklom periodu su realizovana tri značajna javna skupa: obilježavanje 20. godišnjice Asocijacije mladih OO SDA Tuzla,  obilježavanje 1. marta –  Dana nezavisnosti BiH te obilježavanje 8. marta Međunarodnog dana žena. Predsjednik Bukvarević je uputio čestitke Izvršnom odboru Asocijacije mladih SDA Tuzla, Izvršnom odboru Asocijacije žena SDA Tuzla i Organizacionom odboru koncerta, napomenuvši pri tome da su svi događaji bili uspješno organizovani i veoma dobro popraćeni kako od strane publike, tako i putem medija.Nova aktivnost koju je IO SDA Tuzla uveo i o kojoj je informisan OO SDA Tuzla su dežurstva vijećnika i članova IO u prostorijama Stranke, subotom od 9h do 12h. To su predložili predsjednici mjesnih ogranaka kako bi građani Tuzle i aktivisti SDA u neposrednom kontaktu mogli upoznati Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla o problemima u svojim mjesnim zajednicama.

Informaciju o aktivnostima Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla je iznio predsjednik Kluba dr. Mirsad Malohodžić. On je govorio o radu Općinskog vijeća u prošloj godini, sa akcentom na posljednju sjednicu i usvajanje općinskog budžeta za 2011. godinu, njegovom iznosu  i strukturi, naglasivši pri tome da se budžet u protekle dvije godine smanjio za 23 miliona konvertibilnih maraka. Članovi OO SDA Tuzla su detaljnije informisani o planskoj raspodjeli navedenih sredstava. Malohodžić je naveo i dalje inicijative koje će već na narednoj martovskoj sjednici Općinskog vijeća iznijeti Klub vijećnika SDA Tuzla, a koje se tiču rješavanja problema, prije svega u mjesnim zajednicama općine Tuzla i poboljšanja uslova života građana. Učešće u diskusiji su uzeli i predsjednici mjesnih ogranaka koji su govorili o problemima u svojim ograncima, a vezano za komunalnu infrastrukturu, toplifikaciju, uličnu rasvjetu itd., a predsjedniku Kluba vijećnika SDA je predloženo da sve navedeno formuliše u inicijative prema nekoj od narednih sjednica Vijeća. Pri tome je naglašeno i da mnogo projekata za koje su građani već sakupili sredstva po principu „marka na marku“ nije još uvijek realizovano jer ne postoji sluh općinske vlasti za rješavanje navedenog. Jedan od zaključaka OO SDA Tuzla je da svaki mjesni ogranak osmisli način na koji želi aktuelizirati probleme sa kojima se susreće, te da u saradnji sa Službom za odnose s javnošću OO SDA Tuzla sve to artikulira putem sredstava informisanja.

o14oNovoizabrani predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona i član Izvršnog odbora SDA TK Bajazit Jašarević informisao je članove OO SDA Tuzla o formiranju vlasti na nivou TK.

„ Dobra vijest je da je u program rada Skupštine Tuzlanskog kantona ušao Zakon o poticaju privredi. Od naredne godine biće jednak poticaj industriji kao što je poticaj poljoprivredi. SDP je to odmah podržao kada smo im predložili. Sigurno ćemo odlučno ući u rješavanje problema Livnice i njenog izmještanja, zatim se ide na pomoć TTU-u i paralelno s tim Fabrici obuće Aida i Remont montaži. Biće strašna borba za budžet. Molimo sve ljude iz stranke da tako prihvatamo naše stanje. Ako ga prihvatimo kao teško, naći će se rješenje za nas. I još nešto – nikada naše gradske općine neće riješiti komunalne probleme dok ne promijene listu prioriteta za ulaganje u komunalnu infrastrukturu, a to je dakle kao prvo pitka voda pa kanalizacija, smeće, putevi, rasvjeta i centralno grijanje “.

Član Predsjedništva SDA BiH Hazim Rančić upoznao je OO SDA Tuzla o uspostavi vlasti na nivou Federacije BiH i raspodjeli kadrova SDA u Vladi FBiH. Naglasio je nezadovoljstvo članova Predsjedništva SDA BiH iz Tuzlanskog kantona što niti jedan kandidat iz TK nije zauzeo ministarsku poziciju.

OO SDA Tuzla jednoglasno je prihvatio i ove Informacije o uspostavi izvršne i zakonodavne vlasti na nivou kantona, Federacije i države BiH.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla