Održana 14. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla

1111

Održana 14. redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla

Dijeljenje


Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla su na 14. redovnoj sjednici usvojili Nacrt budžeta Grada Tuzla za 2016. godinu, kao i Odluku o izvršenju Budžeta za isti period u iznosu od nešto više od 45,5 miliona KM.

U Nacrtu se navodi da su za finansiranje, rekonstrukciju i novu izgradnju, te tekuće održavanje komunalne infrastrukture planirana sredstva u iznosu od oko 15 miliona KM. U oblasti poduzetništva kao podrška finansiranju različitih projekata iz Budžeta planirana su sredstva u iznosu od milion i 523.000 KM, od čega će milion KM biti usmjeren za izgradnju poslovne zone Kreka-Sjever.

Predsjednik Kluba Sabahudin Imamović istakao je da je Klub podržao Budžet da ide u normalnu proceduru, međutim, kada bude usvajanje Budžeta, SDA će predložiti amandmane.

Usvojen je Zaključak kojim se Nacrt upućuje u javnu raspravu.

Klub vijećnika SDA Tuzla bio je suzdržan prilikom glasanja o Izvještaju o izvršenju Budžeta Grada Tuzla za period 01.01.-30.09.2015. godine. ” Nadam se da će predlagač prekinuti ružnu tradiciju neprihvatanja prijedloga opozicije, te će iz tog razloga Klub SDA biti suzdržan kada su u pitanju izvještaji za tekuću godinu” – kazao je S.Imamović.

Vijećnici Gradskog vijeća Tuzla usvojili su i Nacrt Odluke o uslovima, kriterijima i postupku za dodjelu i kupovinu napuštenih stanova, privatiziranih preduzeća koji su stavljeni na raspolaganje Gradu Tuzla, kao i napuštenih stanova u vlasništvu Grada Tuzla. Prema ovoj Odluci, stanovi se dodjeljuju radnicima Tuzle prema redoslijedu prioriteta i to: porodicama radnika grada Tuzla koji su poginuli u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, penzionisanim radnicima Tuzle koji do 19.5.2005. godine nisu na drugi način riješili stambeno pitanje, deficitarnim kadrovima i ostalim radnicima Grada koji do 19.5.2005. godine nisu na neki drugi način riješili stambeno pitanje.

” Sama Odluka koja uređuje ovo pitanje nije sporna, nego procedura i kriteriji po kojima su do sad stanovi dodjeljivani. Zadnjih deset godina stanovi se dodjeljuju bez kriterija. Tražili smo još neke odgovore, na koji način se u zadnjih 20 godina raspolagalo tim stanovima koji grubo rečeno vrijede preko 10 miliona maraka. Ko je koristio te stanove i po kojim kriterijama? Dakle, procedura i kriteriji su na prvom mjestu. Ova vlast nije imala te kriterije. ” – kazao je Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

11112
Razmatrana je i Odluka o utvrđivanju načina organizovanja javnog prijevoza na području grada Tuzle kojom bi se uspostavile dvije lokacije gradskih autobuskih stanica i to Zapad – Bukinje i Istok – Simin Han.

Kako je rečeno, obavljanje javnog prevoza putnika na području Tuzle vršilo bi se na način da bi prevoznici koji saobraćaju na kantonalnim linijama, a koji dolaze iz općina Kladanj, Živinice, Banovići, Lukavac, Gradačac, Gračanica, Srebrenik, Doboj-Istok, koristili kao polaznu i dolaznu Gradsku stanicu Zapad na bližoj lokaciji preko puta ulaza u fabriku Siporex.

Prevoznici koji saobraćaju na kantonalnim linijama, a koji dolaze iz općina Kalesija, Sapna, Teočak, Čelić, koristili bi Gradsku stanicu Istok.

” Klub vijećnika SDA podržava da Grad Tuzla želi da uvede red u oblast saobraćaja, te da Tuzla bude grad gdje saobraćaj neće biti zagušen i gdje će se smanjiti stepen zagađenja zraka, međutim smatramo da gradska vlast nema uticaja na privatizirani GIPS. Za nas je pitanje određivanja lokacija autobuskih stanica Bukinje – Zapad i Simin Han – Istok postalo prvorazredno političko pitanje. Kantonalni odbor SDA se oglasio povodom ove odluke i smatra je neprihvatljivom jer bi to prouzrokovalo ne samo monopolski položaj za jedno privatno preduzeće, nego bi izazvalo probleme i dodatne troškove za oko 12.000 putnika, maltretiranje, gubitak vremena, što bi se manifestiralo kašnjenjem na posao, škole, fakultete… Tako da mi ovu odluku ne možemo podržati ni u jednoj formi’, istakao je Sabahudin Imamović (SDA).

Sjednica je prekinuta u kasnim poslijepodnevnim satima, a preostale tačke će biti razmatrane na narednoj sjednici Gradskog vijeća.