Održan Savjet načelnika SDA

nacelnicisavjet

Održan Savjet načelnika SDA

Predložene mjere što prije provesti kako bi se doprinijelo stabilizaciji ekonomsko-socijalnog stanja u BiH

U Sarajevu je održan Savjet načelnika-kandidata SDA gdje je razmatran Prijedlog mjera za pomoć privredi, podsticaj zapošljavanju, smanjenje javne potrošnje i unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite.


Ovaj prijedlog mjera koje je usvojio Glavni odbor i Predsjedništvo SDA, načelnici općina će realizirati na općinskom nivou.

Također, u cilju što bolje provodivosti ovih mjera, ministri SDA u Vladi Federacije BiH su prezentirali projekte ministarstava koje će, u suradnji sa načelnicima općina provesti u što skorije vrijeme. Razmijenjene su ideje i savjeti učesnika sastanka.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čelu sa Erdalom Trhuljem provodi aktivnosti na implementaciji Strategije razvoja namjenske industrije kojom će se održati trend rasta izvoza i zapošljavanja za 15%. Nakon zaokruženog zakonodavnog okvira stvoren je uvjet za realizaciju konkretnih projekata kao što je pilot-projekat izgradnje pet mini-hidroelektrana na rijeci Bosni.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i potpredsjednik SDA Adil Osmanović predstavio je Program za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica definisanih planom povratka obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2014.godine. OPEC Fond za međunarodni razvoj, regionalni stambeni program, Saudijski fond za razvoj i CEB-zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem jsvnih stambenih rješenja, dio su Programa koje će implementirati ovo ministarstvo.

Ministar kulture i sporta u Vladi FBiH i član Predsjedništva SDA Salmir Kaplan istakao je napore u rješavanju problema sedam institucija (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne BiH, Nacionalne i Univerzitetske biblioteke BiH, Kinoteke BiH i Umjetničke galerije BiH, Akademija nauka i umjetnosti BiH), rješavanju dugovanja sportskih kolektiva kao i na implementaciji Zakona o mladima.

Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta na čelu sa potpredsjednikom SDA Sanjinom Halimovićem provodi aktivnosti iz te oblasti.

Načelnici općina su zaduženi za što hitniju realizaciju predloženih mjera kako bi se doprinijelo boljoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u BiH. Načelnici su posebno istakli zahtjev za aktivnostima Vlade FBiH na uspostavi što boljeg poslovnog ambijenta.

sda.ba