Održan sastanak pregovaračkih delegacija SDA i HDZ

Sastanak-SDA-HDZ-400x225

Održan sastanak pregovaračkih delegacija SDA i HDZ


Sastanak pregovaračkih delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) završen je danas u Sarajevu, na kojem su lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović zaključili da će u narednih deset dana završiti ciklus pregovora i dogovora sa drugim potencijalnim partnerima, definisati presjek prioriteta i što prije uspostaviti zakonodavna tijela.

Procijenili smo da će baza svih koalicija koje će se desiti na raznim nivoima u BiH biti SDA-HDZ. To će biti jedan ugaoni kamen u izgradnji budućih koalicija – kazao je nakon sastanka na pres-konferenciji zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Tako je, kaže, zaključeno da treba što brže ići ka stvaranju koalicija i formiranju vlasti i da je potrebno formirati stabilne parlamentarne većine po mogućnosti koherentne jednoobrazne od najnižeg nivoa pa do vrha.

To je nakon sastanka potvrdio i predsjednik HDZ-a Dragan Čović ističući da će se krenuti od najnižeg nivoa, gdje će nastojati da se što prije formiraju vlasti zakonodavno na nivou kantona.

Danas smo veoma precizno dogovorili partnerstvo kada je u pitanju kantonalna, entitetska i državna razina vlasti između SDA i HDZ-a – rekao je Čović.

Uvjeren je da će u narednih deset dana predstavnici obje stranke načiniti programski okvir, koji je presjek interesa okrenut ka BiH i da će se tada moći imati okvirni sporazum o partnerstvu SDA i HDZ-a na svim razinama.

Izetbegović smatra da koalicije trebaju biti programske, navodeći da su prioriteti u budućem programu deblokada euroatlanskog puta BiH ka EU i NATO-u, sigurnost građana, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, privreda, intenzivno zapošljavanje, ljudska prava, ravnopravnost naroda i građana, nediskriminacija, socijalna politika, pozicija branitelja, kao i izmjene izbornog zakona i ustava.

Koordinacioni mehanizam po nama bi mogli bi riješiti u nekoliko narednih mjeseci, a presudu „Sejdić-Finci” u narednu godinu dana – rekao je Izetbegović.

Na sastanku su razmotrene i potencijalne koalicije, pri čemu je Izetbegović istakao da su svima vrata otvorena, pa čak i SBB-u, dodajući da će kada je u pitanju Republika Srpska čekati da se tamo “križaljka završi”.

Kazali smo da ćemo poštovati volju birača, a volja birača iz RS-a je da je gospodin Dodik predsjednik entiteta, a gospodin Ivanić član Predsjedništva BiH. Dakle, imamo dva bloka u RS-u, pa ćemo im prepustiti da oni riješe tu križaljku. Što se tiče SDA ne bismo imali ništa protiv da to bude jedan alternativni blok SDS- PDP i one stranke koje idu uz njih. Ali to zavisi od njih – rekao Izetbegović.

U tom smislu, Čović je podsjetio da su ga na nedavnom sastanku HDZ-SNSD, Dodik i njegovi suradnici uvjerili da će imati većinu unutar RS-a, odnosno Vladu RS-a, te ne vidi razloga da ta većina na svim razinama ne bude tako postavljena.

Svjestan zakonskih ograničenja Čović tvrdi da se mogu do kraja novembra napraviti sve županijske skupštine, te riješiti pitanje mandatara u županijama i pokrenuti Dom naroda.

Ako se to sa strane RS-a slično uradi ne vidim razloga zašto se ne bi na višim razinama do kraja godine glavnina stvari pripremila za dopunu izvršne vlasti. Tako da sam s te strane optimističan – kazao je Čović, koji smatra da je najznačajnije pitanje ekonomski i socijalno stabilizirati BiH.

Nakon što se za desetak dana završi pregovarački ciklus, Izetbegović očekuje da će se na novo sresti sa sasvim konkretnim prijedlogom programa i raspodjele eventualnih funkcija.

sda.ba