Održan osmomartovski prijem OO SDA Tuzla : Umjesto cvijeta, vaučer za papa test

8martovskiprijem001

Održan osmomartovski prijem OO SDA Tuzla : Umjesto cvijeta, vaučer za papa test

 


Tradicionalni osmomartovski prijem za članice i simpatizerke SDA, u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla, upriličen je sinoć u motelu ” Rudar”. Veliki broj dama svečano je obilježio Međunarodni dan žena kojim je ujedno i zvanično otpočela kampanja skriniga na karcinom cerviksa u okviru projekta ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici ” čiji je koordinator mr.sc.prim.dr.Nermina Mehinović, epidemiolog, a nosilac OO SDA Tuzla. Umjesto cvijeta pripadnicama nježnijeg spola, kojima je to trenutno najpotrebnije, namijenjen je vaučer za papa test i kolposkopiju.

8martovskiprijem002
Prisutnima je dobrodošlicu i čestitke u ime Asocijacije žena SDA Tuzla uputila predsjednica Asocijacije mr. Enisa Žunić.

8martovskiprijem026
” Žene iz Općinskog odbora SDA Tuzla su uspješne u politici, zdravstvu, prosvjeti, kulturi itd., ali isto tako to su dobre majke i supruge i svi mi to treba da poštujemo. Tokom cijele godine Asocijacija žena OO SDA Tuzla je veoma aktivan dio Stranke. Posebno se zahvaljujem Općinskom odboru SDA Tuzla na čelu sa dr. Salkom Bukvarevićem koji nam je omogućio da se ovako večeras lijepo družimo, popričamo i zabavimo se “.

Detaljnije o projektu ” Žena u centru podrške i prevencije u zajednici “, kampanji skrininga na karcinom grlića maternice i njenoj realizaciji govorila je mr.sc.prim.dr.Nermina Mehinović, epidemiolog.

8martovskiprijem017
” Ovaj projekat želi da da podršku stvaranju zajednica koje brinu o svojim članovima. Široko je postavljen tako da ima mjesta za sve one članove i simpatizere SDA koji imaju volju i želju da se uključe. Kao prioritet Projekta u dijelu prevencije zdravlja stavljene su maligne bolesti, a među njima karcinom grlića maternice. U toku naredne dvije godine, kroz realizaciju niza edukacija, kampanja, preventivnih mjera i zajedničkih akcija želimo podići nivo znanja i svijesti žene o bolestima, u ovom slučaju o karcinomu grlića maternice koji je 100 % preventivno oboljenje i nijedna žena ne bi smjela da umre od ove bolesti. Poruku, „POKAŽI DA TI JE STALO DO MENE,” koju smo dobili od žena sa terena, razumjeli smo. Projekat je dopunjen još jednom aktivnošću, a to je 100 besplatnih ginekoloških pregleda, uz papa nalaz.”

Navedenom akcijom, organizator će se fokusirati na žene koje su najčešće pogođene oboljenjima na grliću maternice, žene u reproduktivnoj dobi od 25 do 55 godina koje iz bilo kojih razloga nisu nikad ili nisu u skorije vrijeme radile PAPA test, žene koje su neosigurane, žene teškog materijalnog i socijalnog stanja i prognanice.

” Sa vaučerom, uz poruku Projekta “ŠTITIMO TE PARTNERSTVOM”, 100 žena bit će u mogućnosti da besplatno uradi kompletan ginekološki pregled sa kolposkopijom i PAPA nalazom.Svakako da se jedna ovakva akcija ne bi mogla realizirati bez adekvatne podrške partnera i donatora (NVO Snaga žene, privatne firme Limpio, Bony, Tom Cat i dr.), a posebno Općinskog odbora SDA Tuzla i našeg uvaženog predsjednika dr.sc.Salke Bukvarevića. ” – istakla je koordinatorica projekta mr.sc.prim.dr.Nermina Mehinović, epidemiolog.

U ovoj aktivnosti, pored mr.sc. prim.dr.Mehinović, volonterski rade i zdravstveni profesionalci prof.dr.Ermina Iljazović, dr.Amela Adžajlić i dr.Branka Antić.

Vaučer i čestitka koji su namijenjeni damama, osmišljeni su kao svojevrsna poduka i poruka ženama o njihovoj ulozi i odgovornosti vezano za zdravlje. Preventivni pregledi za osobe koje dobiju vaučer na poklon vršit će se tokom marta i prve polovine aprila u odabranoj ginekološkoj ordinaciji u Tuzli u skladu sa dogovorenim terminom za svaku ženu pojedinačno. Rezultati nalaza će biti dostavljeni pacijenticama poštom ili će se moći lično preuzeti sa određenom uputom za dalje postupanje, ukoliko to bude potrebno.

8martovskiprijem052
8martovskiprijem060
Damama je Dan žena u ime Izvršnog odbora SDA Tuzla i svoje lično ime čestitao i domaćin ovog druženja, predsjednik OO SDA Tuzla dr.sc. Salko Bukvarević.

8martovskiprijem027
” Zahvaljujem vam se što ste večeras ovdje da pokažemo koliko je SDA lijepa, bogata i pametna. Čestitam Asocijaciji žena Stranke demokratske akcije Tuzla na svim projektima koje rade u proteklih nekoliko mjeseci po mjesnim zajednicama, na druženjima koja organizuju itd. Imate našu podršku, trebate ovome gradu i Bosni i Hercegovovini ” – kazao je predsjednik OO SDA Tuzla, dr.sc. Salko Bukvarević.

Predsjednik Bukvarević zahvalio se i svim sponzorima i motelu ” Rudar” koji su doprinijeli da se održi ovaj svečani osmomartovski prijem.

8martovskiprijem079
8martovskiprijem035
8martovskiprijem038
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla