Održan okrugli sto ˝Položaj boračke populacije 20 godina poslije˝

okruglistol1605b

Održan okrugli sto ˝Položaj boračke populacije 20 godina poslije˝

Dijeljenje

U ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu programa obilježavanja Dana antifašizma i 15. maja – Dana odbrane grada Tuzla, danas 16. maja, je održan okrugli sto pod nazivom “Položaj boračke populacije 20 godina poslije”.

Pitanja razmatrana na ovom sastanku odnosila su se na unapređenje kvaliteta i povećanje stepena zaštite boračke populacije u Tuzli i TK, osnivanje jedinstvene organizacije na nivou FBiH i zapošljavanje.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja u Vladi TK, rukovodilac gradske Službe za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i povratak Admira Atić-Tupković, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i drugih boračkih organizacija i Gradonačelnik grada Tuzla Jasmin Imamović.


Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja Vlade TK, istakli su veoma dobru saradnju i nivo podrške koju im pruža Služba za boračko-invalidsku zaštitu, stambene poslove i povratak Grada Tuzla, napominjući da grad Tuzla može poslužiti kao uzor drugim lokalnim zajednicama kako brinuti o boračkoj populaciji.

Gradonačelnik Jasmin Imamović u svom obraćanju naveo je da se rješenju problema mora pristupiti sa višeg nivoa, čime bi se trajno riješio status zaštite boračke populacije koja je najzaslužnija za odbranu BiH.

Postojeću saradnju sa boračkim organizacijama u Grada Tuzle federalni ministar Bukvarević je ocijenio vrlo pozitivnom, sa željom da se tako nastavi i na svim drugim nivoima na kojima djeluju boračka udruženja i savezi. Istakao je da je postignut uspjeh očuvanja pozicije federalnog budžeta za boračku populaciju kao u 2014. godini, 303 miliona KM-a za invalidnine i 14 miliona za dobitnike najvećih ratnih priznanja. Ministar Bukvarević kazao je da je važno da boračke organizacije Grada Tuzle i šire, zajednički rješavaju operativne poslove u okviru Ustava i zakona, uz napomenu da im stoji na raspolaganju.